Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea operaţională a Rompetrol Rafinare SA, motorul creşterii vânzărilor de carburanţi

ro

16 Nov, 2019 00:00 3442 Marime text
Companie membră a KMG International, Rompetrol Rafinare SA se află, în continuare, pe un trend ascendent atât în Rafinăria Petromidia, cât şi în Rafinăria Vega. 
 
În ultima perioadă, Rompetrol Rafinare SA a înregistrat vânzări foarte bine la carburanţi, fapt datorat calităţii carburanţilor produşi la Rafinăria Petromidia. De altfel, tot mai mulţi români şi nu numai devin clienţi fideli, având mai multă încredere în brandul Rompetrol, datorită Rafinăriei Petromidia. Mai mult, în primele 9 luni ale anului, Rompetrol Rafinare SA a investit în digitalizare şi instalaţii peste 50 de milioane de dolari doar la Rafinăria Petromidia şi circa 8,5 de dolari în Rafinăria Vega Ploieşti.
 
În plus deschiderea a peste 70 de noi puncte de distribuţie carburanţi (staţii de carburanţi şi baze interne) în ultimul an şi creşterea importantă pe segmentul NFR (non-fuel retail) au susţinut evoluţia segmentului de distribuţie. Vânzările totale de carburanţi pe plan intern s-au ridicat la 1,87 milioane de tone, în creştere cu 2,5% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2018. La sfârşitul lunii septembrie 2019, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 944 puncte de comercializare - staţii proprii, staţii partener, staţii expres şi baze interne.
 

Investiţii de peste 60 de milioane de dolari

 
În perioada ianuarie – septembrie, compania a continuat programele de optimizare a proceselor de producţie şi eficientizare a costurilor de operare, programe începute în anul 2014 şi continuate până în prezent. Totodată, perspectivele arată că în trimestrul IV 2019 şi la începutul anului 2020 marjele de rafinare vor creşte în baza noii reglementări IMO (Organizaţia Maritimă Internaţională), care impune scăderea de la 3,5% (în prezent) la 0,5% a conţinutului de sulf din combustibilul marin de la 1 ianuarie 2020. 
 
Compania şi-a propus pentru 2019 investiţii totale de peste 60 de milioane de dolari, în cele 3 unităţi de producţie din Năvodari şi Ploieşti. În perioada ianuarie-septembrie au fost implementate mai multe proiecte menite să îmbunătăţească procesele şi fluxul operaţional, iar printre aceste se numără şi: Advanced Process Control (o soluţie digitală care a permis îmbunătăţirea activităţilor de producţie), modernizarea Instalaţiilor de Amestec în Linie (Petromidia Năvodari) sau implementarea unui sistem modern de recuperare a vaporilor, prin realizarea unei instalaţii noi VRU (Vega Ploieşti).  
 
Valoarea exporturilor realizate de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare a depăşit în primele 9 luni din 2019 pragul de 1 miliard de dolari (1,15 mld. USD). Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al României, plătind peste 453 milioane de dolari în primele 9 luni ale anului 2019. Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).
 

Rezultate record, la Rompetrol Rafinare, pe segmentul de rafinare

 
Pe segmentul de rafinare, compania a consemnat o cifră de afaceri brută de peste 3,3 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2019, în scădere cu 7% comparativ cu nivelul atins anul trecut. Totodată, rezultatul operaţional EBITDA a scăzut, de la un profit de 135 de milioane de dolari, la unul de aproape 72 milioane de dolari în perioada ianuarie – septembrie 2019. Din punct de vedere operaţional, Rompetrol Rafinare a continuat să obţină rezultate record. La nivelul rafinăriei Petromidia, au fost procesate 4,756 milioane tone de materie primă, cel mai ridicat rezultat atins de rafinăria Petromidia, pentru o perioadă de 9 luni, cu 18 mii tone în plus comparativ cu recordul istoric de anul trecut. 
 
În acelaşi timp, a fost obţinută cea mai mare producţie de carburant special de aviaţie, ca urmare a optimizării proceselor de producţie. În primele 9 luni din 2019 au rezultat 312 mii tone de Jet A1, aproape de nivelul atins pentru întreg anul 2018. Petromidia a mai obţinut rezultate importante în ceea ce priveşte randamentul produselor albe (86,1%wt), disponibilitatea mecanică (97,5%), pierderea tehnologică (0,814%wt) şi indicele de intensitate energetică (96,9%). 
 

Peste 125 de milioane de tone de ţiţei, procesate în patru decenii

 
În septembrie, Petromidia a aniversat 40 de ani de la punerea în funcţiune a primei instalaţii (Distilare Atmosferică). În cele patru decenii, cea mai mare rafinărie din România a procesat un total de peste 125 de milioane de tone de ţiţei. Din total, aproape jumătate (59,6 milioane de tone) a fost procesat în perioada 2007 – septembrie 2019, sub managementul KazMunayGas. Un studiu recent realizat de una dintre cele mai importante agenţii de rating din domeniu arată faptul că Petromidia a atins un indice de complexitate de 11.4 şi este una dintre cele mai tinere rafinării din Europa (după standardele internaţionale).
 
În ceea ce priveşte rafinăria Vega (cea mai veche unitate de procesare din România - din anul 1905 - şi singurul producător intern de bitum şi hexan), procesarea totală de materie primă în primele luni din 2019 a fost de 324.663 tone, record pentru perioada ianuarie – septembrie. De asemenea, au fost atinse niveluri record pentru producţia de hexan (72 mii tone) şi bitum (84 mii tone), în baza cererii de piaţă ridicate. Cele două rafinării aflate în portofoliul Rompetrol Rafinare, Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, funcţionează în sinergie perfectă şi sunt capabile să-şi furnizeze materie primă / semifabricatele necesare obţinerii de produse cu valoare adăugată.
 

Singurul producător de polipropilenă şi polietilene din România

 
Producţia totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 92,2 kt, în scădere cu 22,4% faţă de primele 9 luni din 2018. Scăderea producţiei de polimeri a fost determinate, în principal, de rata de funcţionare scăzută în instalaţiile de polilietilenă, ca urmare a condiţiilor nefavorabile de piaţă. Rezultatele diviziei petrochimice au continuat să fie afectate de presiunea pieţei asupra marjelor, atingând în primele 9 luni ale anului 2019 cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Instalaţia de polietilenă de joasă densitate (LDPE) din segmentul de petrochimie funcţionează 100% cu etilenă din import, iar instalaţia de polipropilenă (PP) funcţionează cu materie primă produsă şi livrată intern de către rafinăria Petromidia. 
 
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-şi majoreze cota de piaţă şi pe categoriile secundare de produse. Strategia sa dinamica de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională - zona Marii Negre şi a Mării Mediterane, Europa Centrală şi de Est, urmărind să menţină avantajul competitiv, odată ce piaţa se stabilizează.
 

Tot mai multe staţii de carburanţi şi baze interne

 
Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 2,2 miliarde de dolari în primele 9 luni ale anului 2019, în scădere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului 2018. De asemenea, segmentul de distribuţie a atins în primele luni din 2019 un nivel al indicatorului EBITDA de 49,5 milioane de dolari, în creştere cu 33% peste nivelul perioadei ianuarie – septembrie 2018. Deschiderea a peste 70 de noi puncte de distribuţie carburanţi (staţii de carburanţi şi baze interne) în ultimul an, dar şi creşterea importantă pe segmentul NFR (non-fuel retail), au susţinut evoluţia segmentului de distribuţie. 
 
Vânzările totale de carburanţi pe plan intern s-au ridicat la 1,87 milioane de tone, în creştere cu 2,5% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2018. La sfârşitul lunii septembrie 2019, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 944 puncte de comercializare - staţii proprii, staţii partener, staţii expres şi baze interne.
 
Sursă foto: Rompetrol Rafinare
 
Citeşte şi:
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii