Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL, exercițiu de simulare a producerii inundațiilor în bazinul hidrografic

ro

29 Sep, 2021 14:42 1540 Marime text
  • Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.) a organizat, timp de două zile, pe raza judeţelor Tulcea şi Constanţa, un exercițiu de simulare a producerii inundațiilor cu scopul de a verifica modul de funcţionare a fluxului informaţional hidrometorologic de avertizare și alarmare a populaţiei.

Localitățile Adamclisi, Hârșova și Seimeni din județul Constanța și localitățile Nufăru, Beștepe și Mahmudia din județul Tulcea au fost incluse în exercițiu de simulare de producere a inundațiilor.

Acesta a urmărit modul de desfășurare a fluxului informațional între instituții în timpul unor fenomene hidrometeorologice periculoase, constând în instituirea unui cod portocaliu de precipitaţii, cu cantităţi de până la 60 l/mp, în 3 ore, pe raza localităților cuprinse în acest scenariu.

La Constanța, Serviciul de Prognoză Bazinală, Hidrologie și Hidrogeologie din cadrul A.B.A.D.L. a monitorizat continuu situația pe cursurile de apă afectate Urluia și fluviul Dunărea. Nu a fost necesară punerea în aplicare a măsurilor operative în ceea ce privește linia de apărare de la Dunăre – digurile de apărare de la Hârșova – Ciobanu și Seimenii Mici, iar cursul de apă Urluia ce traversează localitatea Adamclisi nu a ridicat probleme.

La Tulcea, a fost monitorizat permanent Pârâul Beștepe care în general prezintă eroziuni ale talvegului pe sectoarele în pantă și duce la colmatarea secțiunii podețelor, precum și la inundarea terenurilor joase. De asemenea, nu a fost necesară punerea în aplicare a măsurilor operative pentru că nu au existat probleme în ceea ce privește digurile situate pe cursurile de apă Dunăre - Brațul Sf. Gheorghe, din localitățile Nufăru și Mahmudia, ce aparțin administrațiilor locale.

Toate mesajele trimise către autoritățile implicate în acest scenariu au avut mențiunea: „Atenţie! Acesta este un exerciţiu de simulare. Datele nu corespund realităţii!”

În cadrul acestui exercițiu organizat la nivelul bazinului hidrologic Dobrogea - Litoral de Sistemele de Gospodărire a Apelor Constanța și Tulcea din cadrul A.B.A.D.L, au fost implicate: Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” și „Delta”, Grupurile de Suport Tehnic din cadrul Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență Constanța și Tulcea și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență aferente primăriilor menționate.

În urma evaluării, la sfârşitul exerciţiilor de simulare nu s-au constatat deficiențe în asigurarea fluxului informațional și a procedurilor de lucru. În același timp pentru îmbunătăţirea activităţii de management a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii s-a propus continuarea instruirii agenților de inundații pentru a pune în aplicare Planurile Locale de Apărare Împotriva Inundațiilor, completarea stocurilor de apărare și actualizarea permanentă a componenței Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din cadrul primăriilor.

Sursă foto: ABADL
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii