Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

7 iunie 1340. A fost fondat orașul Rotterdam în Olanda

ro

07 Jun, 2022 11:22 1058 Marime text
foto: unsplash/ Stephan

Data de 7 iunie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume.

48 î.Hr.: Bătălia de la Pharsalos. Pompei este învins de Cezar.
1340: A fost fondat în Olanda orașul Rotterdam.
1494: Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Nouă (America) era împărțită între cele două țări.
1654: Ludovic al XIV-lea este încoronat rege al Franței.
1775: „Coloniile Unite" își schimbă denumirea în Statele Unite ale Americii.
1780: Revoltă anticatolică la Londra.
1821: Bătălia de la Drăgășani, în care trupele otomanii îi înfrâng cu ușurință pe eteriști, împreună cu o parte din panduri.
1929: Vaticanul devine stat suveran.
1942: Al Doilea Război Mondial: Se încheie bătălia aeronavală de la Midway, în care Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză (începută la 4 iunie 1942).
1947: A luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA București, din 1961 Steaua București.
1958: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit recordul mondial la săritura în înălțime - 1,78 m.
1995: Regizorul Lucian Pintilie a primit distincția franceză Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.
2001: Partidul Laburist a lui Tony Blair rămâne la putere după ce câștigă alegerile generale.
2004: Printr-un decret emis pe 7 iunie de președintele Franței, Jacques Chirac, actorului român Ion Lucian i-a fost decernat titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, ca o recunoaștere a meritelor excepționale în domeniul teatrului.
2009: Alegeri pentru Parlamentul European în România.
2021: Cascada Bigăr, parte din Izvorul Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit din cauze naturale.

Sărbători
Ziua îngheţatei de ciocolată

Deşi, potrivit statisticilor, vanilia este considerată cea mai populară aromă de îngheţată, îngheţata de ciocolată are o istorie mai veche. Prima reţetă de îngheţată de ciocolată a fost documentată în cartea ''The Modern Steward'' din 1692.

Ziua îngheţatei cu ciocolată este sărbătorită în SUA la 7 iunie (#ChocolateIceCreamDay) şi a fost instituită la propunerea unui producător de îngheţată în scopul creşterii vânzărilor.

Deşi în zilele noastre îngheţata este un produs accesibil, până la sfârşitul anilor 1800 este destinată doar oamenilor bogaţi şi elitelor. Iar asta pentru că erau singurii care îşi permiteau să o importe şi apoi să o congeleze la sosire.

Asemenea unei tablete de ciocolată, îngheţata de ciocolată este extrem de versatilă - poate fi adăugată la deserturi, milkshake-uri, poate fi combinată cu o varietate de alimente dulci şi sărate sau chiar cu alte preparate din ciocolată pentru a crea un desert delicios.

Ziua videorecorderului

Ziua de 7 iunie este consemnată în SUA drept Ziua videorecorderului (#VCRDay) şi ne propune o incursiune nostalgică în copilăria şi tinereţea multora dintre noi şi este dedicată celebrării videorecorderelor sau VCR (videocassette recorder). Puştii din anii 1990 au fost martorii evoluţiei aparatelor video şi au fost primii care s-au familiarizat cu concepte precum înregistrarea sau derularea unei casete.

Primul VCR a fost produs în 1956, însă abia în 1970 tehnologia a devenit uşor accesibilă pentru utilizatorii casnici. În scurt timp popularitatea videorecorderelor a crescut foarte mult, casetele au apărut în fiecare locuinţă, iar oamenii au început să-şi colecţioneze filmele preferate în acest format prietenos.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii