Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:08 27 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

27 noiembrie 1867 - Se naște Grigore Antipa. Înfiinţează la Constanţa Institutul Biooceanografic

ro

27 Nov, 2020 10:19 442 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 152 de ani de la naşterea savantului naturalist Grigore Antipa.

Născut pe 27 noiembrie 1867, la Botoşani, într-o familie de intelectuali, rămâne orfan de mic şi este crescut de unchi şi mătuşi într-un mediu multicultural. Urmează liceul la Iaşi, fiind coleg cu Emil Racoviţă şi Dimitrie Voinov. Cu sprijinul fratelui său mai mare, Nicolae (care era parazitolog) obţine o bursă regală şi face studii universitare în Germania, cu celebrul naturalist Ernst Haeckel.

Îşi continuă cercetările ştiinţifice în Franţa şi Italia, din această perioadă datând studiul său asupra evoluţiei timusului la peşti.

Pasionat de studiul Dunării şi al Mării Negre, participă în 1893 la o expediţie de nouă luni, ocazie cu care face primele cercetări de biologie marină. Însuşi regele Carol I este cel care îi pune la dispoziţie, pentru această expediţie, crucişătorul Elisabeta.

Cele mai semnificative rezultate le obţine în domeniul hidrobiologiei, Antipa fiind considerat un precursor, în acest domeniu, atât în ştiinţa românească, cât şi în cea mondială.

În anul 1932, Grigore Antipa înfiinţează la Constanţa Institutul Biooceanografic, cu cele două rezervaţii şi staţiuni de cercetări. Institutul se transformă în 1949 în Staţiunea de Cercetări Maritime şi Proiectări Piscicole, înglobată în 1970 în Institutul Român de Cercetări Marine.

Aflat, timp de peste 50 de ani, la conducerea Muzeului Naţional de Istorie Naturală (care îi poartă astăzi numele), savantul a contribuit cu o serie întreagă de inovaţii privind organizarea acestui muzeu, modul de expunere, aranjamentul şi explicarea colecţiilor, eforturile sale concretizându-se şi într-un tratat referitor la muzeele de istorie naturală, publicat în 1934 şi care s-a bucurat de succes în toată Europa.

S-a stins din viaţă pe 9 martie 1944, la Bucureşti.

Ti-a placut articolul?

Comentarii