Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:45 18 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

26 mai. Trei buletine de vot, trei urne. Dar de ce acte avem nevoie pentru a putea vota atât la referendum, cât și la alegerile europarlamentare?

ro

25 May, 2019 00:00 780 Marime text

26 mai - ziua în care românii își aleg viitorii reprezentanți în Parlament European și sunt chemați să participe la un referendum pe teme de justiție, convocat la inițiativa președintelui Klaus Iohannis.
 
În total, românii care vor ajunge la urne vor primi trei buletine de vot pe care le vor introduce în trei urne diferite. Dar de ce acte avem nevoie pentru a putea vota atât la referendum, cât și la alegerile europarlamentare?
 
În primul rând, cetățenii români își pot exercita dreptul la vot garantat de Constituția României la secții de votare organizate atât în țară, cât și în diaspora. Ca să poți vota la referendum și alegerile europarlamentare pe teritoriul României, ai nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate - actul de identitate trebuie să fie valabil în ziua alegerilor: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
 
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la referendum și la alegerile europarlamentare în diaspora: pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.
 

Cum procedezi dacă ai nevoie de urna mobilă pentru a putea vota

 
Cei care nu se pot deplasa pot cere urna mobilă acasă. Cererea scrisă trebuie făcută cel târziu cu o zi înainte de alegeri și trebuie însoțită de acte care să dovedească faptul că nu vă puteți deplasa.
 

Ce faci dacă a expirat buletinul

 
Dacă sunteți în localitatea de reședință și v-a expirat buletinul, aflați că programul pentru emiterea cărților de identitate a fost prelungit, astfel: sâmbătă, 25 mai: 8.00 - 16.00, duminică, 26 mai: 7.00 - 21.00 (actele se depun până la ora 16). Noua carte de identitate va fi emisă pe loc.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii