Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:15 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Daca se pune problema sechestrului pe presa, retrimit Codul civil la Parlament"

ro

18 Mar, 2009 08:19 1076 Marime text

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, marţi, împotriva vreunor măsuri explicite împotriva instituţiilor media, cuprinse în proiectul Codului civil, afirmând că va refuza să promulge un astfel de act normativ.


„Nu am văzut despre ce e vorba, dar înţeleg că există o reacţie la presă, se încearcă incriminarea... Vă asigur că dacă se va pune problema sechestrării unei televiziuni sau unui ziar, voi trimite legea înapoi. Indiferent ce spuneţi, cred în libertatea absolută a presei, ceea ce nu mă face să nu reacţionez la anumite lucruri. (...) Dar fără să iei măsuri împotriva presei. Cel mult, te duci în instanţă, ca orice om, dar nu cu mijloace de coerciţie, pe ziarist, pe presă, cu puşcărie. Dacă mi-ar da un leu un ziarist, mi-ar plăcea să-l iau", a declarat Băsescu, într-o emisiune a postului Realitatea TV.
În privinţa proiectelor tuturor celor patru coduri juridice fundamentale, şeful statului a precizat că ar dori o accelerare a condamnării infractorilor.
„Nu s-a făcut la Cotroceni o analiză a codurilor. Nici nu avem aparatul cu care o să facem o analiză a codurilor. După ce toate cele patru coduri se discută în Parlament şi se va vedea formula de promovare, voi lua o decizie, dacă le retrimit la Parlament sau nu. Despre aceste coduri ştiu că ele încearcă să alinieze nivelul de pedepse din România la nivelul din Uniunea Europeană. Eu aş vrea să văd că merg rapid condamnările pentru cei care fac infracţiuni şi mi se pare mai important decât cuantumul', a spus Băsescu.
În context, şeful statului s-a pronunţat în favoarea reducerii termenelor de prescriere a pedepselor, pentru ca procurorii să fie obligaţi să grăbească trimiterea în judecată.
'Nu m-aş pronunţa pe coduri. Referitor la restrângerea unor drepturi, este o problemă a justiţiei. (...) Cred că scurtarea termenelor de prescripţie va obliga justiţia să judece repede. Poate este şi acesta un mecanism de a creşte viteza în justiţie, poate procurorii, când au un dosar, nu-l vor mai ţine cinci ani prin sertare până să facă ceva. §i nu mă refer la cei care au mii de dosare, mă refer la cei de pe lângă instanţele superioare, care tărăgănează un dosar cu anii", a afirmat Băsescu.
Guvernul a elaborat noi proiecte pentru codurile penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă.

Sursa: AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii