Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la fiul lui tata la ... comisar-şef Se caută candidaţi pentru parlamentare, nume grele, dar mai ales cu bani

ro

21 Sep, 2012 01:00 4283 Marime text
banicandidatiparlamentare-bani.jpgSpre deosebire de campania de la locale, campania electorală de la generale va fi una încrâncenată, cu mult spectacol mediatic în care se vor cheltui sume considerabile de bani. La locale am văzut că este vorba de mai puţin efort, energie şi bani. Mizele au fost minimizate. Explicaţia este simplă. Legea electorală privilegiază primarul în funcţie care are cea mai bună şansă în a scoate cele mai multe voturi din primul tur. La alegerile generale, miza este foarte mare chiar în condiţiile în care USL conduce detaşat în sondajele de opinie. Lupta va fi mai evidentă şi mai ales pe bani.

Politicienii nu se înghesuie să candideze

Criza economică sau lipsa banilor, la putere sau în opoziţie este principalul impediment în desemnarea candidaţilor pentru Colegiile parlamentare din acest an. Sumele vehiculate pentru campania parlamentarelor sunt cuprinse între 100.000 şi 200.000 de euro funcţie de dimensiunea colegiilor. Parlamentarii aflaţi deja în funcţie, mai ales cei din cadrul USL sunt mult mai liniştiţi faţă de cei care vor să ajungă în Camera Deputaţilor şi în Senat. Pentru un parlamentar în funcţie va fi mai simplu, deoarece el nu are decât să vină în faţa alegătorilor şi să-şi explice activitatea iar pentru cei de la USL va fi şi mai uşor pentru că sunt pe val şi lumea îi va alege. Şi totuşi nu există prea mulţi doritori să intre în competiţie. Motivul, vă vine sau nu a crede, ţine de costurile campaniei.

bani_mircea_titus_dobre.jpgÎn 2008, PSD Constanţa a făcut campanie la pachet, acţiunile au fost susţinute financiar de cei cu posibilităţi, iar candidaţii buni dar cu venituri modeste au fost ajutaţi de ceilalţi candidaţi cu dare de mână. „În acest an lucrurile stau cu totul altfel, fiecare va fi pe cont propriu, susţine Alexandru Mazăre, senator PSD de Constanţa. Ceea ce înseamnă că dincolo de profesionalism sau calităţi politice, candidaţii vor avea nevoie şi de bani. Din acest motiv nu ar trebui să ne mirăm dacă vom regăsi printre candidaţi, persoane care nu ne spun mare lucru dar a căror contribuţie financiară va fi definitorie. Aşa s-a ajuns de exemplu la varianta Mircea Titus Dobre, candidat pentru Camera Deputaţilor sau la alţi oameni de afaceri care ar fi fost ofertaţi de PSD. Şi un comisar-şef din poliţie ar putea deveni candidat la statutul de deputaţi. PSD Constanţa caută în aceste oameni pentru a-i „posta" în cele 7 Colegii de deputaţi.

Bani_Cristinel_Dragomir.jpgNici vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir nu s-a decis încă dacă va candida, însă în lipsa altor doritori va trebui să se sacrifice de dragul partidului. Claudiu Mihai Tusac are bani pentru campanie după patru ani de mandat la primăria Mangalia dar Colegiul promis a revenit liberalilor. Dacă nu vor exista alte variante, Tusac ar putea fi relocat pe un alt Colegiu.

Şi PDL suferă de aceeaşi suferinţă

Însuşi liderul PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru lăsa să se înţeleagă că va intra în cursa parlamentarelor numai prin prisma funcţiei pe care o deţine la nivel organizaţiei, altminteri nu ar avea bani de aruncat pe fereastră, mai ales după efortul financiar major făcut în alegerile locale.

bani_Gigi_Chiru.jpgTot din cauza costurilor campaniei şi la PDL vom vedea aruncaţi pe piaţă candidaţi fie susţinuţi de oameni de afaceri, fie ei înşişi persoane cu posibilităţi financiare.

PNL griji doar pentru Colegiul 5

Liberalii vor scăpa mai uşor. Mai au de desemnat doar candidatul pentru Colegiul 5 negociat la nivel de protocol USL. Dar şi aici există posibilitatea ca locul de deputat să fie oferit şi prin prisma contribuţiei băneşti a candidatului.

PPDD vrea trei parlamentari pe banii lui Gică Slabu

bani_Gica_Slabu.jpgŞi preşedintele PPDD Constanţa, Gică Slabu admite că alegerile parlamentare şi în special campania ce le va precede vor reprezenta o problemă din prisma fondurilor. Deşi nu este un om sărac, Slabu spune că nu toţi candidaţii îşi vor permite să arunce cu bani în campanie. „Vom găsi o modalitate să ne sprijinim cei mai buni candidaţi, însă banii vor fi mult mai puţini decât la locale pentru că s-au terminat", a spus Slabu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • LIZ 21 Sep, 2012 09:23 DAR CEI DESTEPTI SI FARA BANI NU AU NICO SANSA !