Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - 13.02.2009

ro

13 Feb, 2009 20:38 1880 Marime text

danapascut2002@yahoo.com
dragosdotcalin@yahoo.co.uk

C O M U N I C A T

    Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania cere ferm clasei politice sa îşi asume rolul pe care trebuie să-l aibă în realizarea cerinţelor mecanismului de cooperare şi verificare.

   Urmare a Raportului intermediar al Comisiei Europene dat publicităţii ieri, 12 februarie 2009, reamintim că reforma în justiţie şi lupta anticorupţie nu reprezintă doar capital politic pentru campania electorală şi subiecte de declaraţii demagogice, ci probleme reale ale sistemului judiciar ce pun în pericol însăşi existenţa statului de drept.

   România are nevoie de adoptarea urgentă a celor patru coduri (civil, de procedură civilă, penal şi de procedură penală) nu doar pentru că o cere Uniunea Europeană, ci pentru că sunt instrumentele esenţiale fără de care justiţia română nu este astăzi performantă şi eficientă.

   Lipsa acestor coduri şi modificarile succesive ale normelor de  competenţă în soluţionarea cauzelor au condus, timp de 19 ani, la un sistem incoerent, imprevizibil şi ineficient, precum şi la un relativ blocaj al activităţii instanţelor de judecată, aspecte ce se resfrâng în mod direct şi negativ asupra cetăţeanului, celui căruia îi este destinat în final actul de justiţie.

   În acest context, remarcăm cu deosebită îngrijorare că Parlamentul României a eşuat în a-şi îndeplini rolul de “unica autoritate legiuitoare” a ţării,  în ciuda faptului că lipsa adoptării codurilor conectate la noile realităţi socio – economice a fost subliniată în mod repetat şi în anii trecuţi, de instituţiile Uniunii Europene.

   În prezent, sistemul judiciar nu-şi permite să aştepte un rezultat efectiv al unor noi dezbateri în Parlament, ci trebuie găsită o soluţie urgentă pentru adoptarea acestora.
   Este esenţial ca adoptarea codurilor să fie precedată de o perioadă de consultare cu toţi actorii interesaţi, în scopul eliminării oricaror imperfecţiuni ale acestora, astfel incât să se asigure pentru viitor o legislaţie stabilă şi coerentă.

   Suntem convinsi că, prin implicarea reală a magistraţilor, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, practicienilor şi teoreticienilor dreptului, precum şi a clasei politice, acest lucru poate fi realizat.

judecător Dana Cristina Gîrbovan,
Preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii