Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UGIR 1903 - Scrisoare deschisa

ro

25 Oct, 2010 13:12 1800 Marime text

Scrisoare deschisa

In numele agentilor economici membrii ai UNIUNII GENERALE A INDUSTRIASILOR DIN ROMANIA - UGIR-1903 si ai CONFEDERATIEI PATRONALE DIN INDUSTRIA ROMANIEI - CONPIROM, reprezentand industria, agricultura si serviciile din Romania, care determina prin contractele negociate si semnate privind relatiile de munca soarta a peste 60% din salariatii economiei romanesti, ne exprimam ingrijorarea fata de situatia economica actuala si perspectivele negative ale anului 2011.

Apreciem ca:

1. Declinul economiei Romanesti in anul 2010 va fi mai accentuat decat estimarea de -1,9% obtinuta pe baza datelor statistice inregistrate pe semestrul I 2010, privind diminuarea PIB cu 2,4%.

2. Previziunile expertilor independenti ca si ai marilor banci prognozeaza o scadere a PIB de 3% in acest an si o reducere de 1,8% in anul urmator sunt realiste si pe care suntem de acord.

Aceste date fac necesara reanalizarea parametrilor economici ai constructiei bugetare pentru anul 2011 in care tinta de deficit bugetar de 4,4% prevazuta prin acordul semnat nu este in niciun caz realizabila. Totodata, noi cresteri ale fiscalitatii directe si indirecte aplicate agentilor economici, noi reduceri ale veniturilor cetatenilor nu sunt sustenabile si pot pune in pericol stabilitatea economica si sociala a tarii.

Ne exprimam deasemenea ingrijorarea privind:

1. Posibilitatile de structurare a unui buget echilibrat, realizabil pentru anul 2011, in conditiile in care Romania este intre ultimele 5 state din Europa care nu au depasit recesiunea economica si pe ultimul loc la PIB, atat pe orizontala cat si pe verticala.

2. Posibilitatea ca obtinerea echilibrului bugetar pe anul 2011 pe seama reducerii investitiilor si a veniturilor populatiei, majorarea taxarii agentilor economici si a cetatenilor, fiind fara sustenabilitate.

Dorim ca efectele relaxarii tintei de deficit bugetar pentru anul 2011 sa fie directionate exclusiv catre reducerea arieratelor in economie si in investitii, dar in niciun caz in consum.

Suntem convinsi ca expertiza Fondului Monetar International va putea contribui la o constructie bugetara realista pentru anul 2011, capabila sa sustina relansarea activitatii economice in Romania, conditie esentiala pentru noi locuri de munca, in special in sectorul privat.

Cu stima,

PRESEDINTE UGIR-1903 PRESEDINTE CONPIROM

Ioan Cezar CORACI Vasile TURCU

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii