Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

URMAREȘTE O EXPEDIȚIE INEDITA NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL DE CERCETARE A MARELUI RECHIN ALB (galerie foto)

ro

19 Feb, 2010 20:50 1693 Marime text
image003.jpgOAMENII-RECHIN, UN NOU SERIAL DIN ȘASE PĂRȚI, DEZVĂLUIE SECRETELE

UNUIA DINTRE CEI MAI MISTERIOȘI ȘI MAI NEÎNȚELEȘI PEȘTI DE PRADĂ

(Bucureşti - 19 februarie 2010) Cum capturezi un mare rechin alb care cântărește aproape 2200 de kilograme și este dotat cu 300 de dinți ascuțiți brici și cu abilitatea de a străbate oceanul cu viteze de peste 40 km/h? Este nevoie de o combinație perfectă de istețime, forță brută și un plan curajos pentru a prinde în siguranță acești rechini, a-i ridica din apă cu ajutorul unei platforme asemănătoare unui stivuitor, a le atașa dispozitive de urmărire și apoi a-i elibera nevătămați în apă.

Oamenii-rechin, un nou serial National Geographic Channel, difuzat în premieră din 4 martie, de la

ora 21:00, urmărește aventurile unei echipe de pescari profesioniști, condusă de Chris Fischer și de renumitul cercetător expert în rechini dr. Michael Domeier, pentru a dezvălui cu îndrăzneală misterele ce înconjoară cel mai mare pește de pradă al planetei. Experții și-au unit forțele într-o expediție specială pe urmele marelui rechin alb. Țelul lor este să descopere secretele privind tiparele de migrare ale rechinilor, precum și zonele lor de împerechere și reproducere. Hollywood-ul a portretizat marele rechin alb ca pe un vânător feroce mereu în căutarea înotătorilor pe care să-i devoreze. În realitate, acest excelent pește de pradă nu este deloc tentat de carnea umană și nu este o mașinărie de mâncat fără creier. Stereotipul creat a mărit recompensele pentru dinții, maxilarele sau înotătoarele lor. Pe lângă aceasta, capturarea lor accidentală continuă să le pună în pericol populația. În ciuda anilor de cercetări, marele alb rămâne una dintre cele mai vulnerabile și misterioase creaturi ale adâncurilor.

Dr. Domeier studiază marii albi din jurul insulei Guadalupa, aflată la 260 de kilometri depărtare de coasta mexicană, de aproape un deceniu și cunoaște aproape 100 dintre aceștia după nume. El a folosit în trecut dispozitive de marcare de scurtă durată, care ieșeau singure din pielea animalului. Numai că acestea nu ofereau informații despre locurile străbătute de animal între momentul marcării și momentul pierderii dispozitivului. Așadar, Domeier a creat un dispozitiv mai precis, de urmărire a animalului cu ajutorul sateliților, dispozitiv care funcționează maximum șase ani. Dar există un dezavantaj: noile dispozitive trebuie înfipte în înotătoarea rechinului printr-o procedură considerată acum vătămătoare pentru pește.

Chris Fischer este un expert în prinderea și eliberarea acelor pești care scapă de obicei celorlalți pescari. El a călătorit în toată lumea alături de căpitanul Brett McBride pentru a captura și elibera unii dintre cei mai mari pești ai planetei. Chris și Brett dețin și barca potrivită și abilitățile necesare prinderii unor mari albi. Și mai au ceva ce alții nu au: o platformă hidraulică special modificată pentru a prinde și ridica rechinii din apă. Însă, odată ce rechinii sunt ridicați pe vas, timpul este limitat. Precum echipa tehnică dintr-o boxă de Formula 1, pescarii trebuie să se miște foarte rapid pentru că au numai 20 de minute la dispoziție în care să examineze și să marcheze fiecare rechin înainte de a-l elibera în apă.

PRIMUL CLIENT

joi, 4 martie, de la 21:00

O echipă de pescari profesioniști și un cercetător expert în rechini acostează cu vasul lor de pescuit de 38 de metri lungime pe insula Guadalupa, Mexic, unde numărul mare de foci atrage grupuri de rechini albi în timpul toamnei. Pentru pescari, prinderea în cârlig a unui mare alb se dovedește a fi o treabă ușoară, dar ridicarea lui pe platforma hidraulică pune la încercare curajul echipei în toate modurile posibile. Rechinii se dovedesc adversari redutabili, reușind să rupă și cele mai mari cârlige din lume, să tragă sub nivelul apei balizele și să sfâșie cabluri ce cântăresc mai mult de o tonă. Echipa încearcă să găsească o modalitate de a-și duce la bun sfârșit misiunea. Vor reuși să ridice pe vas măcar un rechin?

BIG MAMA

joi, 11 martie, 21:00

După ce au prins și au eliberat primii mari albi, pescarii își propun acum să marcheze măcar o femelă. Masculii și femelele de rechin mare alb au tipare diferite de migrare, iar femelele, care devin mai mari decât masculii, ar putea să indice cercetătorilor zonele de reproducere - arii pe care dr. Domeier dorește să le protejeze. Echipa nu mai are decât puţine zile la dispoziție, iar miza este mare. Cu cât plasează mai multe dispozitive, cu atât mai mulți rechini vor putea fi urmăriţi și astfel vor crește șansele de a descoperi secretele migrației marelui alb. Va reuși echipa să captureze mult dorita femelă?

MĂRIMEA CONTEAZĂ

Joi, 18 martie, 21:00

După un an, echipa de pescari și cercetători revine pe insula Guadalupa, Mexico, cu noi informații, noi membri și ambiție renăscută. Însușindu-și lecțiile oferite de expediția anului trecut, dr. Domeier se concentrează asupra prinderii femelelor. Migrarea lor pare să cuprindă o călătorie de doi ani, spre deosebire de masculi care se întorc anual la insulă. Dispozitivele de urmărire de lungă durată ar trebui să furnizeze informații pe tot parcursul celor doi ani, iar mostrele de sânge prelevate vor putea oferi date despre ciclurile reproductive ale rechinilor. Precum o mașinărie în perfectă stare de funcționare, echipa capturează primul uriaș, dar pescarii nu vor fi mulțumiți până nu vor prinde și o femelă.

Pentru mai multe informaţii despre serialul Oamenii-rechin, accesaţi: http://natgeotv.com/ro/oamenii-rechin

Oamenii-rechin este un serial produs de Fischer Productions pentru National Geographic Channels International. Chris Fischer și Maureen Lemire sunt producătorii executive pentru Fischer Productions. Sydney Suissa este vicepreședinte de conținut pentru NGCI.

###

National Geographic Channels International
National Geographic Channels International (NGCI) invită telespectatorii să-și păstreze vie curiozitatea prin programele sale inteligente şi originale, care analizează ceea ce știm, cum vedem lumea și ce ne motivează. Companie deţinută de National Geographic Television (NGT) şi FOX Entertainment Group, NGCI sprijină angajamentul Societăţii National Geographic de a explora, proteja şi educa prin cele șase canale ale sale: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD, Nat Geo Adventure şi Nat Geo Music.

La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC U.S. care este o companie joint-venture între NGT şi Fox Cable Networks Group) este disponibil în 320 milioane de case din 166 de ţări, în 34 de limbi.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.natgeotv.com.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii