Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TV Paprika prezintă - Cu F de la Fantastic, seria 5, din 20 aprilie

ro

15 Apr, 2011 23:11 1896 Marime text

Fenomenul Ramsay sau gloria neîntreruptă a magicianului

Nu e prea chipeş, metodele sale nu sunt întotdeauna pe placul tuturor, iar pe deasupra are şi un limbaj colorat. Cu toate acestea, ajută restaurantele care au probleme, ne arată trucuri de bucătărie interesante şi uşor de reţinut, ne explică simplu unele tehnici de gătit care par complicate.

Se recomandă drept Gordon Ramsay, bucătarul care prezintă lumea culinară într-o viziune proprie. Adesea coleric, limbajul său pare a fi un mic lexicon al perlelor din restaurante, Ramsay reuşind să ne distreaze şi să ne destindă complet cu fiecare ocazie.

Data de 20 aprilie aduce la TV Paprika seria nouă Cu F de la fantastic, o emisiune populară în toată lumea. Ramsay şi producătorii noului serial au luat un nou avânt: acum misiunea lor este aceea de a găsi cel mai bun restaurant de familie din Marea Britanie.

Pentru acest serial au fost alese optsprezece restaurante - printre care unul italian, francez, chinez, spaniol, taiwanez, american şi britanic - acestea intrând într-o competiţie. În fiecare episod, câte două restaurante vor avea ocazia să-şi etaleze valorile în bucătăria lui Ramsay, în faţa a 50 de oaspeţi plătitori.

Restaurantul care va obţine cel mai mare venit va fi îndreptăţit să afişeze sub firma sa titlul „Cel mai bun restaurant de familie al emisiunii Cu F de la Fantastic".

Despre Ramsay am auzit şi de bine şi de rău, atât lucruri frumoase, cât şi mai puţin frumoase, dar nimic care ne-ar convinge să nu-i mai privim emisiunile. Noi îl urmărim cu admiraţie de când a apărut pe micile ecrane, la TV Paprika - singurul post de televiziune cu tematică gastronomică din România.

Tinereţea şi începutul carierei

Bucătarul de origine scoţiană, în vârstă de 44 de ani, a avut o cale lungă şi grea până la succesul de televiziune şi până la cele 16 stele Michelin pe care le deţine astăzi.

S-a născut la 8 noiembrie 1966 în oraşul scoţian Glasgow. Persoană dificilă, tatăl său, pe care îl descrie în autobiografia sa ca pe un fustangiu beţiv, agresiv şi nepăsător, a luat-o de multe ori de

la capăt, motiv pentru care familia sa a fost nevoită să se mute mereu. Mama şi sora lui mai mare au lucrat ca asistente medicale. La vârsta de 5 ani, Ramsay a ajuns în Anglia, familia sa urmând să se stabilească definitiv acolo în 1976, în oraşul Stratford-upon-Avon.

Gordon a părăsit „cuibul familial" la şaisprezece ani când a încercat să devină fotbalist, jucând la Glasgow Rangers, însă pe parcusul acestei perioade el a suferit multe accidentări. "În fotbal, cariera mea a fost probabil destinată eşecului", ne declara mai târziu. Când scurta sa carieră sportivă a luat sfârşit, atenţia i sa s-a îndreptat către industria hotelieră şi spre meseria de bucătar.

După ce a urmat o şcoală mediocră de alimentaţie publică, Ramsay a deprins meseria lângă Marco Pierre White şi Albert Roux. După trei ani petrecuţi în bucătăria lui Guy Savoy şi a lui Joël Robuchon, excentricul bucătar a câştigat 2 stele Michelin pentru restaurantul Aubergine din Londra, unde a fost bucătar şef şi co-proprietar, cu o cotă-parte de 10%.

În 2001 a obţinut şi a treia stea Michelin, dar de această dată cu propriul său restaurant, deschis în Chelsea.

Imperiul Ramsay

După primul restaurant, imperiul său a început să ia avânt rapid. Au urmat restaurantele Petrus, apoi Amaryllis în Glasgow - pe care a fost nevoit să-l închidă mai târziu şi un altul - Gordon Ramsay at Claridge.

A continuat cu hotelul Connaught în Mayfair, apoi şi-a lărgit reţeaua de restaurante în afara Marii Britanii, primul fiind Verre în Dubai.

În 2005 a deschis restaurantele Gordon Ramsay at Conrad Tokyo şi Cerise by Gordon Ramsay în Tokyo, iar în noiembrie 2006 urma Gordon Ramsay at the London în New York, obţinând titlul de cel mai bun restaurant străin, de la ghidul Zagat.

Primul său restaurant irlandez, Gordon Ramsay at Powerscourt a fost inaugurat în 2007. În mai, 2008 a fost deschisă şi prima locaţie de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, în California, Los Angeles. Hotelul Bel-Age de pe Sunset Stripe - Hollywood a fost renovat şi denumit London West-Hollywood. Restaurantul a primit acelaşi nume precum cel din New York, Gordon Ramsay at the London West Hollywood.

Scandalagiul

În 2007, Ramsay a fost printre cele mai bine plătite personalităţi de televiziune la Channel 4. Serialele redau perfect comportamentul său provocator care, de altfel, se manifestă frecvent şi în afara micului ecran.

În martie 2007, Ramsay a recunoscut că el a fost cel care a organizat furtul caietului de evidenţă a rezervărilor de la Aubergine, primul său loc de muncă. La momentul respectiv, nimeni nu prea a înţeles cine ar fi avut interesul să pună la cale un furt cu bicicleta, exact ca într-un film poliţist.

Pentru a nu se demasca, Gordon Ramsay a dat impresia că îl suspectează indirect pe vechiul său prieten Marco Pierre White, insinuând că acesta ar fi gelos pe succesele sale şi că ar vrea să-i ia locul. Aluziile sale vagi nu au convins însă pe nimeni iar poliţia nu a ajuns la nici un rezultat. Între timp, vedeta mass-media a dat cărţile pe faţă. El a declarat că a avut nevoie de această înscenare ca să poată să se desprindă de prietenul său. I-a reuşit atât de bine acest lucru, încât cei doi bucătari de renume mondială nu-şi vorbesc nici în ziua de azi.


În 2006 „chef-ul" nostru a câştigat un proces contra London Evening Standard. Cotidianul a afirmat că într-o emisiune a sa, Ramsay a creat intenţionat dezordine într-un restaurant ca apoi să poată remedia situaţia. Un an mai târziu i s-a intentat un alt proces, fiind acuzat de acelaşi lucru.

Gordon Ramsay nu a ocolit nici chirurgia plastică, celebrul bucătar alegând să recurgă la mai multe tratamente estetice de întinerire. Se spune că a avut chiar două intervenţii - un lifting facial şi un transplant de păr, cheltuind 30 de mii de lire sterline.

Un lucru este sigur, Ramsay reuşeşte întotdeauna să ajungă în centrul atenţiei. Este adevărat că se scrie mult şi despre acţiunile sale de binefacere, el participând de mai multe ori la maratonul din Londra cu intenţia de a strâge fonduri pentru o fundaţie dedicată copiilor.

Cu F de la Fantastic, seria 5 - din 20 aprilie la TV Paprika, de luni până vineri, de la ora 22:00.

Cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, la TV Paprika vor fi difuzate episoade speciale din această serie, în 16 şi 17 aprilie, de la ora 17:00.

TV Paprika - O felie de fericire!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii