Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spargatorul de nuci - 06.04.2009

ro

06 Apr, 2009 17:50 3504 Marime text

spargatorul_de_nuci.jpgDuminica seara, iubitorii baletului au putut urmari la Sala Teatrului National de Opera si Balet "Oleg Danovski", spectacolul "Spargatorul de nuci" de P.I.Ceaikovski. Baletul in coregrafia lui Gheorghi Kovtun, maestru emerit al Federatiei Ruse si in scenografia Nataliei Kornilova, a adus in fata publicului peisaje de poveste, pline de culoare si maretie, cadru in care personajele principale, Marie (Aliss Tarcea) si Spargatorul de nuci (Horatiu Chereches) ne-au dezvaluit diferite trairi si stari sufletesti exprimate prin miscari pline de rafinament si virtuozitate, punandu-si inca o data in valoare tehnica desavarsita.

   Spectacolul este unul dintre cele mai grele din repertoriul Companiei de balet, Gheorghi Kovtun fiind recunoscut in intreaga lume pentru montarile sale in care include atat elemente de balet clasic, cat si elemente neoclasice imbinate cu acrobatie. Acest lucru este aratat pe tot parcursul povestii prin prize extrem de periculoase dar si spectaculoase pe care solistii nostrii reusesc de fiecare data sa le execute fara un dram de dificultate. Printre personajele care au avut o misiune grea din punct de vedere tehnic s-a aflat si Zana (Eliza Maxim) care a debutat in acest rol si care ne-a incantat cu prezenta ei, alaturi de unchiul Drosselmayer (Constantin Dragomir) intr-un duet complicat dar presarat cu umor, aducand impreuna un zambet pe fetele spectatorilor.

  Un alt moment special l-a reprezentat dansul fulgilor de nea, intr-o coregrafie extrem de dificila, ansamblul de fete aducand un plus de stralucire si bucurie acestui tablou de iarna, dar si dansul arab (Oana Dinca, Marian Basarabeanu, Oleg Godoroja), dans care induce emotii foarte mari publicului, datorita prizelor si elementelor acrobatice deosebit de riscante. Momente apreciate de public au mai fost si dansul spaniol (Delia Luca, Rie Aoyagi, Dan Dumbrava si Mihai Paslaru-debut), dansul chinez (Amalia Mindrutiu si Adrian Mihaiu), dansul rusesc (Mircea Craciun, Mihela Vlase si Angelica Ceara), Arlechin si Colombina (Cezar Buculei si Consuela Ciont), dansul papusilor (Lena Cojocaru, Liliana Tabus, Cecilia Ursul, Antoniu Gheorghiu, Gelu Rapa, Ciprian Hanganu), alaturi de intregul ansamblu de balet care a dat viata personajelor ca: parinti, copii, soldati, sobolani avandu-l in frunte pe Regele lor (Mircea Craciun), valsul florilor.

   Sambata viitoare, publicul va putea urmari spectacolul "Giselle", un spectacol mult asteptat datorita faptului ca un nou cuplu isi va face debutul pe scena teatrului: Irina Ganea Mihaiu (Giselle) si Dan Dumbrava (Albert). Le uram mult succes!

Cu stima,

MARIA OHOTA
secretar artistic - compania de balet
_______________________________________________________

TEATRUL NATIONAL DE OPERA SI BALET "OLEG DANOVSKI"
Tel: 0040 241 480300
Fax: 0040 241 615080

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii