Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:13 19 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Chirurgia metabolica – o posibila solutie pentru diabetul zaharat

ro

04 Oct, 2013 12:12 1249 Marime text
Chirurgia metabolica, recunoscuta pe plan mondial ca fiind cea mai eficienta solutie pentru tratarea bolilor metabolice si a obezitatii, aduce rezultate si in Romania. Dintre cei 4.500 pacienti supraponderali si obezi tratati chirurgical de echipa Ponderas, 900 de pacienti sufereau si de diabet zaharat tip 2. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pentru 80% din pacienti, diabetul a fost adus in remisie.

Peste jumatate din populatia Romaniei se confrunta cu supraponderea si obezitatea, afectiuni care au declansat pentru multi romani alte boli metabolice precum diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica sau dislipidemii, conform unui studiu Omnibus* efectuat pentru Ponderas. Statisticile arata ca prevalenta diabetului zaharat este de 2 ori mai mare la populatia supraponderala fata de cea normoponderala si de 7 ori mai mare la cea obeza.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice ce afecteaza intregul metabolism. Principalele cauze ale aparitiei acestei boli pot fi factori ereditari (in cazul diabetului zaharat tip 1), obezitatea, stresul sau sedentarismul (in cazul diabetului zaharat de tip 2).
Conform statisticilor furnizate de International Diabetes Federation**, in 2012 la nivel mondial erau 370 milioane de bolnavi de diabet, dintre care 1,5 milioane sunt locuitori ai Romaniei. Mai mult, studiul efectuat de Ponderas arata ca in randul romanilor cu obezitate grad 1, 2 si obezitate morbida, 20% au dezvoltat diabet zaharat, iar 39% sunt diagnosticati cu hipertensiune arteriala. Dintre romanii diagnosticati cu diabet, 70% prezinta diabet zaharat tip 2, boala cauzata in principal de acumularea excesului ponderal.

Costurile pentru controlarea diabetului pe baza de pastile sau insulina sunt estimate la 600$/an per pacient, bani suportati de statul roman. In SUA, spre exemplu, este deja in lucru un proiect pilot prin care aceste operatii sunt subventionate de catre stat. Pe plan mondial, s-a dovedit deja ca o solutie eficienta pentru tratarea diabeticilor atat din punct de vedere medical cat si financiar este chirurgia metabolica, metoda la care astazi pot apela si romanii.”, declara Dr. Catalin Copaescu, Medic Primar Chirurgie Generala, cu competenta in Chirurgie Laparoscopica si Chirurgie Bariatrica, Director General Ponderas.
 
Pe scurt, datele studiului arata ca:
- 54% dintre romani sunt supraponderali si obezi, dintre acestia 20% sufera deja de obezitate
- Dintre cei cu obezitate, 20% au diabet zaharat si 39% au hipertensiune arteriala
- bolile metabolice sunt intalnite cel mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 55-64 ani (11,6% prezinta diabet si 38,8% au hipertensiune arteriala)
- diabetul si hipertensiunea sunt mai des intalnite la femei decat la barbati: in randul diabeticilor, avem 61% femei si 39% barbati, iar in cazul hipertensivilor, 65% sunt femei si 35% barbati
- Cei mai multi oameni diagosticati cu diabet sunt in Muntenia (22% dintre diabetici se afla in aceasta regiune), respectiv in Moldova (20%) si Ardeal (17%).
- Cele mai multe cazuri de diabet sunt intalnite la romanii cu obezitate morbida (48%) – vezi Fig 1.
 
*Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania la initiativa Ponderas. Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.608 persoane, barbati si femei, cu varsta peste 15 ani, iar perioada in care s-a derulat a fost Martie 2013. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel national pentru populatia Romaniei cu varsta peste 15 ani, avand o marja de eroare de ±2.4%.
**http://www.idf.org/
 
Despre Ponderas
Ponderas (fostul spital Delta Hospital) este singurul spital din Romania specializat in chirurgie metabolica de avangarda si singurul Centru de Excelenta in Chirurgia Metabolica si Bariatrica din Estul Europei. Deschis in 2011, Ponderas pune la dispozitia pacientilor servicii medicale integrate ce acopera toate specialitatile medicale si chirurgicale: spital dotat cu tehnologie laparoscopica de ultima ora, 5 sali de operatie si 55 de paturi repartizate in rezerve de lux, policlinica cu 25 de cabinete medicale si un centru de imagistica dotat cu aparatura ultramoderna de investigatie si diagnoza.
Ponderas ofera o gama completa de servicii medicale: de la consultatii, analize, investigatii si diagnostic imagistic, pana la tratamente medicale si chirurgicale moderne, acoperind toate domeniile patologiei medicale.
Pentru mai multe informatii, accesati www.ponderas.ro.

Ti-a placut articolul?

Comentarii