Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 13 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul national multianual privind cresterea performantelor energetice la blocurile de locuinte

ro

01 Sep, 2009 17:33 1219 Marime text

comunicat_eforie.jpgAu început lucrările de anvelopare a imobilelor incluse în Programul naţional multianual privind creşterea performanţelor energetice la blocurile de locuinţe

Având în vedere importanţa investiţiilor realizate în cadrul Programului naţional multianual privind creşterea performanţelor energetice la blocurile de locuinţe, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi-a propus să accelereze ritmul proiectului atât prin modificarea legislaţiei cât şi prin alocarea unor sume importante pentru anul 2009.

Astfel, M.D.R.L. a promovat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.18, adoptată în şedinţa Executivului din luna martie 2009, prin care responsabilitatea privind derularea proiectelor locale de reabilitare termică revine coordonatorilor locali respectiv primăriile acceptate în program.

Urmare solicitărilor înaintate de Primăria Eforie, oraşul nostru, inclus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei pe lista beneficiarilor acestui proiect, a obţinut în urmă cu două luni fonduri guvernamentale în valoare de aproximativ 850.000 RON, suma necesară demarării primei etape a programului local.

Finanţarea pentru Programul naţional multianual privind creşterea performanţelor energetice la blocurile de locuinţe se realizează astfel: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei - 50%; Primăria oraşului Eforie , în calitate de coordonator local - 30%; asociaţiile de proprietari-20%.

Potrivit O.U.G. nr. 18/2009, lucrările de intervenţie pe care coordonatorul local le va realiza la blocurile de locuinţe sunt:

- Izolare termică pereţi exteriori;

- înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria accesului în bloc cu tâmplărie performantă energetică;

- termoizolarea-hidroizolarea terasei/şarpantei;

- izolarea termică a planşeului de la subsol;

- lucrări de montaj a instalaţiilor şi echipamentelor;

- lucrări de refacere a finisajelor faţadelor

În prima etapă a programului local, ce se va derula în cursul acestui an, au fost aprobate pentru reabilitare un număr de cinci blocuri respectiv 120 de apartamente dintre care 40 din Eforie Sud şi 80 apartamente din Eforie Nord. Lucrările de intervenţie privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe din oraşul Eforie au demarat în aceste zile. Durata de execuţie a lucrărilor este de patru luni, constructorul oferind o garanţie de 72 de luni.

De precizat faptul că prioritizarea pentru includerea în Programul local de reabilitare termică se realizează în funcţie de vechimea construcţiei, gradul de uzură avansat al instalaţiilor şi faţadelor precum şi posibilitatea grupării acestora pe proiecte tip în vederea reducerii costurilor de proiectare şi audit energetic.

Două dintre principalele avantaje ale implementării Programului naţional multianual privind creşterea performanţelor energetice la blocurile de locuinţe sunt reducerea costurilor la plata facturilor de întreţinere pentru încălzire şi îmbunătăţirea aspectului urbanistic al oraşului.

În graficul de lucrări pentru anul 2009 au fost incluse 120 de apartamente, reprezentând un procent de 25% din numărul total al locuinţelor din Eforie cuprinse în proiectul de reabilitare termică, urmând ca, în viitor, în funcţie de posibilităţile bugetare ale Primăriei, programul să se extindă la toate blocurile din oraş.

BIROUL DE PRESĂ AL PRIMĂRIEI EFORIE
1.09.2009

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii