Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:35 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisă a domnului Eugen Tomac, preşedinte PMP, adresată premierului Victor Viorel Ponta după vizita în Republica Moldova

ro

28 Aug, 2013 10:21 914 Marime text
Scrisoare deschisă a domnului Eugen Tomac, preşedinte PMP, adresată premierului Victor Viorel Ponta după vizita în Republica Moldova

Bucureşti, 28 august 2013
 
Stimate domnule Prim-Ministru,
 
În data de 26-27 august 2013 aţi vizitat R. Moldova. În afara de un exerciţiu de imagine prin vizita la Ungheni, unde aţi constatat că a început faza de implementare a proiectului privind crearea gazoductului Iaşi- Ungheni, demarat la propunerea Preşedintelui României, n-aţi anunţat nimic.
 
Dacă aţi fi avut puţină demnitate naţională şi mai multă experienţă, aţi fi trecut peste orice dispută şi aţi fi discutat înainte de a merge la Chişinău cu cel care cunoaşte cel mai bine realităţile din R. Moldova, pentru a putea ajuta concret statul vecin cu prilejul acestei vizite.
 
În primul rând, dumneavoastră nu le-ați transmis niciun mesaj românilor din R. Moldova, pentru că probabil nu cunoaşteţi faptul că peste 80 la sută din populaţia statului vecin sunt români.
 
Românii de dincolo de Prut aşteptau, domnule Ponta, să vă începeţi vizita prin a vă cere scuze pentru faptul că i-aţi jignit comparând R. Moldova cu un stat din Africa, America Latină sau Asia.
 
Românii de dincolo de Prut aşteptau, domnule Ponta, să-i anunţaţi că aţi redus taxele consulare, nu să-i minţiţi că aş avea vreo legătură cu mărirea lor. Taxele consulare au fost mărite de Parlamentul României în baza unui proiect de lege propus de către USL. Sperăm totuşi să susţineţi iniţiativa de reducere a taxelor consulare cu 90% pentru românii care vor să-şi redobândească cetăţenia.
 
Românii de la Chişinău aşteaptau să-i anunţaţi că România poate mări numărul de burse pentru tinerii din R. Moldova, nu să le reducă. V-aţi ascuns din nou în spatele unei minciuni spunând că nu există solicitări. Este simplu, în acest proces trebuie să acordăm burse de licenţă pentru toţi cei care sunt absolvenţi de liceu în România şi locuri la master pentru toţi doritorii. În această situaţie, cu siguranţă numărul de 5000 de burse n-ar fi suficient.
 
Românii din R. Moldova aşteptau să anunţaţi că TVR revine în casele basarabenilor. Aţi spus din nou o miniciună, demonstrând că nu cunoaşteţi deloc situaţia TVR în R. Moldova şi susţinând că “TVR 1 a avut un studiou la Chişinău care s-a închis în perioada în care Partidul Comunist a fost la putere, iar acum acesta este unul dintre punctele cele mai importante pe ordinea de zi”. Vă anunţ, domnule premier, că TVR nu a avut niciodată un studiou la Chişinău, dar el este necesar.
 
Românii de la Chişinău aşteptau să-i anunţaţi că Institul Cultural Român, instituţie creată cu mari eforturi, are sediu la Chişinău. Nu mă miră, însă, faptul că nu acordaţi atenţia cuvenită promovării culturii române la est de Prut, atât timp cât în ţara aţi desfiinţat, practic, această instituţie importantă.
 
În încheiere, vă anunţ că o vizită la Chişinău a unui demnitar de rang înalt al statului român trebuie să includă o agendă consistentă. Observ că nu v-a interesat decât o poză lângă şantierul de la Ungheni. Sunteţi primul premier al României care vizitează Chişinăul, dar nu se întâlneşte, oficial, cu Preşedintele R. Moldova sau Preşedintele Parlamentului.
 
Aţi minţit şi aţi făcut promisiuni. Iar acestea nu sunt fapte, sunt vorbe, domnule Ponta.
 
Eugen Tomac,
Preşedinte Partidul Mişcarea Populară

Ti-a placut articolul?

Comentarii