Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidul Verde se teme de un posibil accident nuclear la Cernavodă în cazul unui seism puternic!

ro

15 Mar, 2011 17:31 1105 Marime text

Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni (European Greens), atrage atenţia asupra faptului că autorităţile române nu iau în calcul riscul nuclear major pe care îl implică funcţionarea reactoarelor învechite. Autosuficienţa, indiferenţa, reauavoinţă sau ignoranţa autorităţilor lasă cetăţenii României la mâna hazardului.

Activitatea seismică din Japonia a demonstrat o dată în plus vulnerabilitatea centralelor nucleare. Dată fiind activitatea seismică din România, un accident la centrala nucleară de la Cernavodă este oricând posibil. Riscul major pentru populaţia din România îl constituie accidentele care pot duce la emisii mari de substanţe radioactive în mediu.

Din cauza riscului uriaş reprezentat de centrala nucleară de la Cernavodă, Partidul Verde susţine închiderea treptată a reactoarelor nucleare din România şi interzicerea construirii altora noi. Şi în absenţa unor dezastre naturale - precum cutremurele de mare intensitate - reactoarele CANDU, cum sunt cele de la Cernavodă, după 20 de ani de activitate au intrat într-un proces de îmbătrânire care poate conduce la fisurarea tuburilor care asigură răcirea reactoarelor.

Mai multe ţări europene au hotărât deja să stopeze prelungirea duratei de funcţionare a centralelor nucleare vechi şi au dispus verificarea standardelor de siguranţă a celor existente.

Partidul Verde din România, îngrijorat pentru viaţa şi siguranţa oamenilor care trăiesc în această ţară, solicită de urgenţă Guvernului şi autorităţilor competente să analizeze stadiul de siguranţă al reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă şi dea publicităţii un raport în care să se facă demonstraţia privitoare la cât de sigură este această centrală nucleară în cazul unui seism puternic cu o magnitudine mai mare de 7 grade Richter. În cazul probabil în care reactoarele nu vor fi închise, autorităţile române trebuie să-şi asume în faţa populaţiei riscurile la care suntem cu toţii supuşi!

În ciuda legendei că industria de energie nucleară este sigură, istoria ne demonstrează contrariul: accidentul de la Cernobil (Ucraina, 1986) ne este tuturor limpede în memorie. Astăzi, devine tot mai ameninţător pericolul unor explozii la centrala nucleară Fukushima. Deşi Japonia a construit centrala la un înalt nivel tehnologic, totuşi în cazul unui seism puternic s-a dovedit că nu există siguranţă totală şi că accidentele sunt posibile. Centrala Fukushima Daiichi 1 este una dintre cele mai vechi, reactorul nr 1 fiind montat în 1970.

Partidul Verde se pronunţă categoric împotriva intenţiilor Guvernului de a porni în România reactoarele 3 şi 4. Verzii înaintează drept soluţie alternativă la tehnologia nucleară, investiţiile în energiile durabile regenerabile care au menirea de a stimula economia şi piaţa forţei de muncă. Noi credem ca soluţia pentru viitorul energiei în România se află în domeniul energiilor regenerabile (eoliană şi solară). România are un mare potenţial de dezvoltare pentru acest segment al producerii de energie care va crea un număr uriaş de locuri de muncă şi care poate asigura energie ieftină şi curată fara spectrul ameninţării unor catastrofe aşa cum este cazul producerii energiei nucleare în reactoare.

15 Martie 2011, Biroul de Presă al Partidului Verde

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii