Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă taxă pe viața activă a femeilor - USL crește vârsta de pensionare la femei de la 63 de ani la 65 de ani

ro

14 Nov, 2013 12:12 1160 Marime text
Pe de o parte,
Asistăm la dublul limbaj al doamnei ministru Câmpeanu. În opoziție fiind, aceasta era o înverșunată oponentă a reformei sistemului public de pensii și a egalizării vârstei de pensionare între femei și bărbați. Acum, când este la putere, proiectul de lege al ministrului muncii propune o vârstă tot mai înaintată pentru pensionarea femeii: 65 de ani în loc de 63 de ani, așa cum a fost adoptată legea în timpul guvernului PDL. Doamna ministru va vorbi desigur despre virtuțile vieții active a femeii. Aș spune adevărul, și anume că este vorba despre o nouă taxă pe viața activă a femeii. I se taie femeii dreptul de a alege ce vrea să facă cu viața sa activă. Li se taie bonificația de 0,5% pe lună din punctul de pensie femeilor care aleg să lucreze între 63 și 65 de ani, bonificație care se acorda conform legii PDL în vigoare. Sunt direct afectate femeile născute după anul 1970. Nu sunt bani suficienți la fondul public de pensii, iar guvernul stângist nu are soluții pentru crearea de noi locuri de muncă. Ne ascundem în spatele femeilor? Ce guvernare fără coloana vertebrală mai este și asta?
Conform proiectului de buget de pe site-ul Ministerului Muncii:
- o femeie născută în martie 1954 se pensionează în noiembrie 2013 la vârsta de 59 de ani și 8 luni, având un stagiu complet de cotizare de 29 de ani și 4 luni, respectiv un stagiu minim de cotizare de 14 ani și 4 luni;
- femeile născute în ianuarie 1971 se pensionează în ianuarie 2035 la vârsta de 65 de ani cu stagiu complet de cotizare de 35 de ani și cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani. La fel generațiile următoare.
 
Pe de altă parte,
În condițiile în care știam și știm că România devine tot mai vulnerabilă, PDL rămâne partidul reformelor vitale, în timp ce USL nu-și respectă promisiunile făcute pensionarilor.
- De 15 ani numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaților. În timp ce numărul salariaților aproape s-a înjumătățit în ultimii 22 de ani, numărul de pensionari aproape s-a dublat. Numărul salariaților a scăzut de la peste 8 mil. în anul 1990 la 4,8 mil. în anul 2012. În același timp, numărul pensionarilor a crescut de la 3,6 milioane la 5,5 milioane persoane.
- Dacă nu ne centrăm tot efortul pentru a relua creșterea locurilor de muncă prin relaxare fiscală și debirocratizare, România rămâne blocată în capcana demografică, în sărăcie și în șomaj. În al doilea trimestru din acest an erau înregistrați 5,4 mil. de pensionari și doar 4,4 mil. de salariați, din care puțin peste 3 mil. activează în sectorul privat. Un salariat susține din contribuțiile sale pensiile a 1,2 pensionari. Soluția de dreapta: crearea de locuri de muncă!
- Populația stabilă scade numeric cu o viteză mare. Doar în ultimul deceniu am pierdut 1,5 milioane de români. Realitatea unei țări care își pierde populația și care îmbătrânește este devastatoare. România are nevoie disperată de a înțelege lucrurile. USL e incapabil să înțeleagă prezentul și să plănuiască viitorul. Noi trebuie să o facem. Economia noastră are nevoie de locuri de muncă și de investiții în capitalul uman. Am cerut public, și o fac și astăzi, o comisie parlamentară serioasă care să dezbată soluțiile la problemele îmbătrânirii populației în România.
- La guvernare fiind, dar și în opoziție, am avertizat că România intră în iarna demografică. Națiunea îmbătrânește. Astăzi 1 din 7 români are peste 65 de ani. În mai puțin de 50 de ani, 1 din 3 români va avea peste 65 de ani. Astfel, în anul 2060, România va fi cea mai în vârstă națiune din UE. Vom depăși mult țările care azi sunt cele mai în vârstă: Germania, Italia și Finlanda.
- Populația României îmbătrânește din două motive: speranța de viață crește, rata natalității scade. De fiecare dată când ministrul muncii ne vorbește despre recomandările europene, noi îi reamintim că speranța de viață a românilor este printre cele mai mici la nivel european. La fiecare jumătate de oră, speranța noastră de viață crește cu 9 minute. Chiar și așa speranța de viață a românilor este printre cele mai mici din UE. Speranța de viață la naștere a bărbaților din România este de 71 de ani, a patra cea mai mică din UE, cu aproape 6 ani și jumătate sub media europeană. Speranța de viață la naștere a româncelor este de 78,2 ani, a doua cea mai mică din UE, cu 5 ani sub media europeană. Lipsa unor politici publice eficiente menite să sigure sănătatea națiunii amplifică aceste decalaje.
- Îmbătrânirea populației duce la încetinirea creșterii economice ca urmare a scăderii potențialului productiv și de consum. Pe termen mediu și lung crește presiunea asupra bugetului de stat. Dacă corelăm aceste amenințări cu evoluțiile prezente ale unei economii sufocate de taxe, înghețate de lipsa investițiilor și a locurilor de muncă, riscurile devin exponențiale. În loc de soluții, guvernul USL ne oferă o economie cu creștere insuficientă. Ponta e imatur și irațional. Nu-i pasă nici de prezent, nici de viitor, nici de copii, nici de bătrâni. E populist și nu susține nici interesele copiilor, nici pe cele ale bătrânilor noștri. Ponta susține exclusiv interesele mafiei PSD. Ponta știe doar să crească taxele și productivitatea celor trei noi fabrici marca USL: fabrica de șomeri, fabrica de insolvențe și fabrica de minciuni.
- Capcana îmbătrânirii populației are un impact major social:
A. Economie: taxe mai mari asupra generațiilor tinere; încetinirea creșterii economice;
B. Venituri: pensii mai mici și o putere de cumpărare mai mică la bătrânețe; creșterea sărăciei;
C. Muncă: vârsta de pensionare crește; persoanele disponibilizate cu o vârstă de peste 45 de ani au dificultăți mari în a se reintegra în muncă;
D. Educație: copiii și tinerii trebuie educați pentru o viață mai lungă de muncă; copiii ne cresc pentru că părinții merg la muncă în străinătate;
E. Familie: conflictul dintre muncă și familie; singurătatea;
F. Sănătatea: medicii și profesioniștii ne pleacă; costuri mari cu sănătatea din lipsa prevenției.
 
PDL vs. USL
- Sub guvernarea PDL pensia medie a crescut cu 14,1%, iar sub guvernarea USL cu 4,2%. Creșterea pensiei sub guvernarea USL a fost posibilă pentru că PDL a adoptat legea de indexare a pensiei cu rata inflației și cu jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie.
- PDL a făcut reforme vitale pentru România prin adoptarea Legii nr. 263/2010, conform căreia calculul pensiei se bazează pe principiul contributivității și elimină sistemele speciale prin care se ieșea la pensie la vârste fragede sau având ca bază de calcul veniturile din ultimul an sau pe ultima lună. Conform acestei legi:
·        Stagiul de cotizare este de minimum 15 ani și maximum 35 de ani, atât pentru femei cât si pentru bărbați;
·        Vârsta de pensionare crește la 63 de ani la femei și 65 de ani la bărbați până în anul 2030;
·        Cei care împlinesc vârsta de pensionare și vor să rămână în câmpul muncii primesc o bonificație de 0,5% pentru fiecare lună la punctul de pensie, față de vechea lege în care bonificația era de 0,3%.
Dacă USL va crește vârsta de pensionare la femei la 65 de ani așa cum a anunțat public, atunci elimină automat această bonificație pentru femeile între 63 și 65 de ani.
- PDL a introdus pensia minimă de 350 lei.
- USL a promis că va elimina aplicarea CAS la pensiile între 740 lei și 1000 lei, dar pensionarii au rămas cu promisiunea neonorată. Mai mult, prin OUG nr. 1/2013, declarată neconstituțională, li s-au tăiat 200 mil. lei din pensiile cuvenite. Mai mult, le sunt impozitate cu CAS veniturile suplimentare obținute din chirii sau din agricultură.
- PDL a reușit să evite măsurile drastice de înghețare și diminuare a pensiilor care s-au luat în alte state europene, precum Grecia, Irlanda, Letonia sau Lituania.
- USL nu a făcut nimic pentru majorarea pensiilor, aplicând doar legea redactată și adoptată de PDL. Ba din contră, la sfârșitul lunii iunie 2012, la guvernare, USL a votat împotriva propriei legi de majorare a pensiilor, pe care o inițiase în februarie 2012, fiind în opoziție. La cele două rectificări bugetare, guvernul USL taie cei mai mulți bani exact de la Ministerul Muncii și nu îi investește pentru a crea locuri noi de muncă, ci îi direcționează spre SRI, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale sau SIE.
- Niciuna din promisiunile USL pentru pensionari nu a fost onorată:
·        Compensarea medicamentelor în mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1.000 de lei.
·        Creșterea responsabilității individuale privind pensiile: introducerea sistemului conturilor individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I).
·        Multiplicarea resurselor de venit pentru bătrânețe prin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaționale. Susținerea veniturilor pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.
Ponta nu și-a respectat promisiunile față de pensionari. Ponta dezamăgește constant.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii