Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI - Videoconferință privindmăsurile dispuse pentru limitarea efectelor inundațiilor

ro

04 May, 2014 15:11 1506 Marime text
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, a convocat astăzi, la ora 12.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne  o videoconferinţă cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale ministerului, având ca temă măsurile dispuse în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise pentru mai multe județe.
 
Redăm, în continuare, prezentarea susținută de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, cu acest prilej:
                                                
Ne revedem din nou într-un moment important în care trebuie să acționăm rapid, eficient și preventiv pentru protejarea vieții și a bunurilor oamenilor din localitățile afectate de inundații.
 
La acest moment, la nivel național, avem 4 județe afectate de precipitațiile abundente – Mehedinți și Gorj sub Cod portocaliu, Dolj și Dâmbovița sub Cod Galben, în 5 localități din aceste județe înregistrându-se probleme din cauza apelor – Motru (în jud.GORJ), Podul Grosului, Prunișor, și Bălăcița – toate în Mehedinți și Carpen în județul Dolj.
Înregistrăm la acest moment 65 locuințe inundate, 10 în localitatea Prunișor, 5 în Podul Grosului și 50 în Bălăcița, toate din județul Mehedinți.
Sunt sub avertizare hidrologică, care vizează creșteri de debite și niveluri ale apelor cu depășiri ale cotelor de atenție și inundație, 6 județe sub Cod Portocaliu – Caraș Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Timiș – și 9 județe sub Cod Galben – Mehedinți, Olt, Gorj, Dolj, Caraș Severin, Sibiu, Timiș, Hunedoara și Vâlcea
Această atenționare este emisă până mâine la ora 14.00.
 
În plus, au fost emise pentru perioade mai scurte de timp actualizări privind precipitații extinse în județele Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui și local în județul Neamț, până astăzi la ora 15.00.
 
Totodată, a fost transmisă o atenționare hidrologică de Cod Roșu pentru râul Motru și afluenții acestuia, în intervalul orar 11.00-18.00.
În aceste condiții, vă cer o mobilizare generală! De la prefecți, structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, comitete locale pentru situații de urgență!
Nu suntem la primul val de inundații din această primăvară și de aceea am încredere că fiecare dintre dumneavoastră știe deja ce are de făcut în următoarele ore!
 
Vreau să vă asigurați că toți oamenii și toate resursele pe care le aveți la dispoziție sunt mobilizate pentru a trece cu bine și de acest moment.
Știu că încă de aseară prefecții din județele avertizate de codurile meteo și hidrologice au luat primele măsuri organizatorice de atenționare a primarilor și implicit a populației. Sper că nu au fost probleme în acest sens, mai ales că atenționările au fost făcute din timp. Știu că sunt deja activate comandamentele operative din toate județele unde sunt probleme.
Am ordonat ca structurile de intervenție în situații de urgență să rămână mobilizate și în stare de alertă.
Aceeași mobilizare o aștept de la toate instituțiile statului pe care dumneavoastră le coordonați pe plan local, cu atât mai mult cu cât perioada de manifestare a acestor fenomene meteo periculoase este destul de mare și pot interveni și alte efecte în dinamica situației.
 
Din punct de vedere al intervenției forțelor Ministerului Afacerilor Interne, în cursul nopții am acționat în teren cu grupe de pompieri, polițiști și jandarmi și rămânem în continuare în teren cu 600 de angajați ai MAI.
 
Suntem pregătiți să intervenim în orice moment cu peste 11.000 de oameni și 530 de mijloace. Rezerva de intervenție poate fi direcționată la nevoie, în funcție de nevoile din teren, în sprijinul comunităților grav afectate. În plus, efectivele MAI din județele limitrofe celor afectate pot acorda sprijin în orice moment, dacă situația operativă o impune.
 
Prioritatea acțiunii instituțiilor statului trebuie să fie salvarea de vieți omenești, chiar dacă aceasta implică decizii de evacuare a oamenilor din zonele unde viața le poate fi pusă în pericol.
Până la acest moment am avut în derulare o misiune de salvare a 2 persoane aflate într-o situație critică în localitatea Tîmna din județul Mehedinți.
 
Tuturor prefecților vă cer să țineți legătura permanentă cu primarii din localitățile unde au avut loc inundații sau unde există acest risc în zilele următoare. Trebuie să știm în orice moment care sunt zonele cele mai grav afectate pentru a ne putea coordona intervenția și pentru a putea disloca forțe suplimentare.
 
In toată această perioadă, vreau să rămâneți alături de oameni, să sprijiniți autoritățile locale și la fel ca de fiecare dată, să fiți acolo unde este cea mai mare nevoie de expertiza și intervenția dumneavoastră.
 
Doamnelor și domnilor prefecți, vă rog să vă asigurați că populația este informată cu privire la pericolul de inundații și măsurile luate de autorități.
Oamenii poate s-au uitat sau nu la televizor, deci nu plecăm de la presupunerea că știu ce se întâmplă. Împreună cu primarii, asigurați-vă că oamenii sunt informați, mai ales că situația este în dinamică!
În paralel vă cer să luați măsuri de asigurare a produselor de primă necesitate pentru cei care au fost sau urmează să fie evacuați – apă potabilă în primul rând.
 
În cel mai scurt timp, acolo unde au fost afectate liniile de energie electrică vă rog să mobilizați echipele de intervenție pentru remedierea situației.
Oricând, la orice moment, raportați apariția unor situații deosebite pentru a lua măsurile necesare de la nivel central.
 
Intreaga conducere a Ministerului Afacerilor Interne este la datorie, așa cum a fost în toate aceste 4 zile. Eu personal asigur comanda ministerului, așa că nu ezitați să solicitați sprijin dacă este nevoie.
 
Mai am un mesaj general valabil pentru toți cei prezenți la videoconferintă – astăzi foarte mulți dintre romani se vor întoarce acasă din vacanță. Vă rog să vă asigurați că dispozitivul pe care l-am mobilizat în aceste 4 zile rămâne în teren, în special poliția rutieră.
 
Se încheie perioada de minivacanță și toți cei plecați se întorc acasă. Deci ne așteptăm la valori crescute de trafic pe toate drumurile naționale. Poliția rutieră trebuie să fie în stradă pentru a fluidiza circulația.
Știți foarte bine ca în condiții de ploaie traficul rutier oricum  se desfașoară mai greu decât în mod obișnuit. Dacă este nevoie să închidem temporar circulația pe anumite drumuri din cauza pericolului de inundații, vă cer să o faceți. Dar anunțați populația! Oamenii trebuie să fie informați din timp! Celor care vor pleca azi la drum le recomandăm să circule cu atenție și să respecte indicațiile Poliției.
 
Am înregistrat o situație foarte bună din punct de vedere al ordinii publice, am luat măsuri preventive pentru siguranța traficului și de aceea vreau să rămânem in continuare mobilizați in ceea ce inseamnă monitorizarea și fluidizarea traficului rutier.
 
Vă rog sa trecem acum in revista situația din acest moment din fiecare județ unde sunt probleme cauzate de inundații.
 
Doamnelor și domnilor  prefecți,
Pe măsură ce ne apropiem de 25 mai și acțiunile de campanie încep să se intensifice. Numai în ultimele 3 zile, au avut loc 66 de manifestări electorale în întreaga țară.
Pentru fiecare dintre aceste acțiuni electorale, Ministerul Afacerilor Interne a asigurat măsurile de ordine publică necesare. Nu au fost înregistrate incidente sau acte de violență, iar această stare de fapt trebuie să o menținem până la încheierea alegerilor.
 
De aceea, vă cer tuturor celor care sunteți implicați în organizarea acestor alegeri să vă faceți datoria în mod exemplar.
Nu accept abateri sau încălcari ale legii! V-am spus-o și o mai repet și azi – faceți-vă datoria corect și nimeni nu o să va poată reproșa ceva.
Aveți aparatul necesar pentru a gestiona atât situațiile de urgență care pot apărea oricând, dar și activitățile planificate pentru buna organizare a alegerilor.
 
Un aspect foarte important este acela ca Biroul Electoral Central a emis Decizia prin care se reglementează implicarea poliţiei locale pentru asigurarea integrităţii panourilor şi a afişelor electorale.
De aceea, luați toate măsurile ca la nivelul localităților unde este organizată poliție locală, să se organizeze exemplar această activitate care ține de afișajul si panotajul electoral.
 
Este o perioadă foarte încărcată pentru toți. Vreau să ne asigurăm că depășim cu bine această situație de urgență, că facem tot ce ține de noi să nu avem pierderi de vieți omenești și că vom lua măsuri de sprijinire a populației, așa cum am făcut-o de fiecare dată. Vă urez spor la treabă!”
   
                               DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
                                       
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii