Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Desființarea Companiei Naționale a Uraniului este destructivă pentru economia României

ro

01 Mar, 2016 15:33 1273 Marime text
Partidul România Unită susține politica de independență energetică a României. În această perioadă în care CNE Cernavodă produce 20% din totalul de energie electrică necesar țării, desființarea Companiei Naționale a Uraniului (CNU) poate fi o greșeală capitală a politicii din domeniu.

Alimentarea celor două grupuri nuclear electrice cu combustibil de import (chiar dacă pare la prima vedere mai ieftin) presupune un lanț de închideri a exploatării de uraniu de la Crucea, a uzinei de preparare a concentratului de uraniu de la Feldioara, a uzinei de apă grea de la Halânga-Turnu Severin și a Complexului de preparare a pastilelor și tecilor de zircon de la Mioveni-Pitești.

Se adaugă la acestea o serie întreagă de intreprinderi și instituții adiacente ce produc echipamente și servicii specifice domeniului.
Toate aceste acțiuni vor avea drept consecințe, pe lângă distrugerea câtorva mii de locuri de muncă, semnarea unor contracte nefaste cu țările producătoare de combustibil nuclear și intrarea într-o stare de dependență umilitoare față de exportatorii străini.
Această politică nefericită sau cu rea intenție se suprapune peste o diminuare evidentă a exploatărilor de lignit necesare termocentralelor, într-o perioadă de schimbări climatice nefavorabile funcționării hidrocentralelor.

Iată cum dezvoltarea economică a României poate fi stopată prin simpla și nechibzuita desființare a CNU. Dacă se dorește o scădere a costului concentratului de uraniu românesc, atunci trebuie să se deschidă exploatarea de la Grințieiș-Neamț și retehnologizarea uzinelor de preparare și pastilare a combustibilului și de producere a apei grele. Apropos, ”deșeul de la fabrica de apă grea de la Halânga”, apa ușoară sau vie, cum spunea cândva profesorul I. Mânzatu, este una dintre materiile prime pentru Institutul de Cercetări Nucleare de la Râmnicu Vâlcea. Un produs de talie mondială al acestui institut este apa ușoară ”Clarivia”, un tratament în lupta împotriva toxinelor din organismul uman.

Analizând în detaliu consecințele desființării Companiei Naționale a Uraniului, PRU se împotrivește vehement unei asemenea acțiuni total distructive pentru economia României.

Prof. dr. Lucian Matei 
Președintele Senatului PRU
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii