Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ocazia comemorării accidentului de la Cernobîl, Partidul Verde protestează împotriva utilizării energiei nucleare

ro

22 Apr, 2011 16:32 1205 Marime text

Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni (European Greens), protestează împotriva politicii Guvernului României de a continua utilizarea energiei nucleare, precum şi a intenţiei Guvernului Boc de a dezvolta noi centrale nucleare în România.

Cu ocazia comemorării accidentului nuclear care a avut loc Cernobil pe 26 aprilie 1986, Partidul Verde organizează o acţiune de protest împotriva intenţiei Guvernului României de a deschide două noi reactoare la Cernavodă şi de a începe lucrările la o altă centrală nucelară în Transilvania pe râul Someş!

Acţiunea de protest a Partidului Verde va avea loc în Piaţa Victoriei, pe trotuarul din faţa Muzeului Grigore Antipa, vizavi de Guvernul Românei începand cu ora 11.00 pâna la ora 15.00. Partidul Verde face parte alături de Verzii din Bulgaria, Turcia şi Grecia din Coaliţia Anti-Nucleară Balcanică: membrii coaliţiei vor organiza proteste similare pe 26 aprilie!

Partidul Verde invită să ia parte la acest eveniment ONG-urile de mediu, asociaţiile civice şi celelalte forţe politice care se pretind a fi ecologiste. În opinia noastră absenţa partidelor de la un asemenea eveniment semnifică fie dezinteres pentru o problemă atât de gravă, fie susţinerea energiei nucleare.

Noi cerem ca cetăţenii români să fie corect informaţi în legătură cu pericolul la care sunt supuşi prin continuarea funcţionării centralei nucleare de la Cernavodă. Protestăm şi faţă de noua posibilă ameninţare din ţara vecină Bulgaria unde se vrea a se construi o nouă centrală nucleară la Belene.

În ciuda legendei că industria de energie nucleară este sigură, istoria recentă demonstrează contrariul: pe 26 aprilie 1986 a avut loc accidentul de la Cernobîl din Ucraina. După dezastrul nuclear recent de la Fukushima, ţări puternic indusrializate precum Germania şi Italia, au anunţat decizia guvernelor lor de a renunţa la centralele lor nucleare şi de a aplica soluţiile alternative, sigure şi curate. Aceste ţări europene au hotărât să stopeze prelungirea duratei de funcţionare a centralelor nucleare vechi şi au dispus verificarea standardelor de siguranţă a celor existente.

Din cauza riscului uriaş reprezentat de centrala nucleară de la Cernavodă, Partidul Verde susţine închiderea treptată a reactoarelor nucleare din România şi interzicerea construirii altora noi. Verzii susţin drept soluţie alternativă la tehnologia nucleară, investiţiile în energiile durabile regenerabile care au menirea de a stimula economia şi piaţa forţei de muncă.

Procentul producţiei de energie nucleară poate fi lesne înlocuit cu producţia din energie regenarabilă: eoliană, fotovoltaic (solară), hidro si geotermală. Pentru dezvoltarea acestor noi facilităţi enegetice există atât bani europeni care aşteaptă sa fie accesaţi cât şi investitori pregătiţi a se implica în aceste proiecte. Nu este nevoie decât de voinţă din partea parlamentarilor care din păcate nu sunt interesaţi de nimic altceva decât de interesele lor personale sau de grup. Politicienii din Guvernul României ignoră interesul general şi nu fac niciun demers pentru crearea unor condiţii economice pentru dezvolarea de proiecte energetice în sprijinul unui mediu natural sănătos.

Noi credem că soluţia pentru viitorul energiei în România se află în domeniul energiilor regenerabile. România are un mare potenţial de dezvoltare pentru acest segment al producerii de energie care va crea un număr mare de locuri de muncă şi care poate asigura energie ieftină şi curată fara spectrul ameninţării unor catastrofe aşa cum este cazul producerii energiei nucleare în reactoare.

21 aprilie 2011, Biroul de Presă al Partidului Verde
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii