Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa USB - 18.11.2015

ro

18 Nov, 2015 19:47 1052 Marime text
Nicusor Dan : Executivul a facut deja o prima concesie partidelor mari


Investirea noului guvern condus de catre prim-ministrul Dacian Ciolos, intr-un context social si politic exceptional, in care rolul societatii civile ca factor de schimbare a fost recunoscut de intreaga clasa politica obliga noul Executiv la transpunerea rapida in realitate a angajamentelor asumate prin programul de guvernare.

„Mare parte din obiectivele enumerate in programul guvernului Ciolos privesc chestiuni cerute de multi ani de societatea civila, insa nu pot sa nu remarc ca Executivul a facut deja o prima concesie partidelor mari, prin renuntarea la intentia de a modifica legea alegerilor locale in sensul introducerii posibilitatii alegerii primarilor in doua tururi de scrutin. Domnul Ciolos spunea in discursul sau de la tribuna Parlamentului ca vrea sa dea ragaz partidelor sa-si defineasca programele si echipele care vor participa in alegerile din 2016, dar stim cu totii ca un sistem de alegere a primarilor dintr-un singur tur de scrutin avantajeaza, cu mici exceptii, doar partidele mari si primarii in functie. Alegerile in doua tururi nu numai ca sunt mai disputate si ca implica o participare mai mare a populatiei, dar cifrele demonstreaza neindoielnic ca multi dintre primarii alesi din al doilea tur de scrutin s-au plasat in multe cazuri pe o pozitie secunda la primul tur”, a declarat Nicusor Dan.

Miza alegerilor locale este implicarea mai mare a cetatenilor in alegerea reprezentantilor administratiei locale si acordarea de sanse egale de competitie pentru toate partidele, inclusiv cele nou-infiintate.

„Credem ca Guvernul trebuie sa reflecteze mai bine la acest aspect si sa intervina rapid pentru asigurarea de sanse egale pentru toate partidele de a se prezenta in alegeri. Avand in vedere deschiderea declarata de Dacian Ciolos fata de consultarea cu organizatiile din societatea civila, acestea vor putea aduce argumente convingatoare pentru amendarea legislatiei actuale”, a afirmat Nicusor Dan.

Uniunea Salvati Bucurestiul considera ca actualul program de guvernare aprobat de actualul Parlament este o insiruire de bune intentii si omisiuni, iar problemele grave ce persista in educatie, sanatate, administratia publica, in economie nu pot fi rezolvate decat prin politici publice elaborate consensual, in paralel cu o actiune imediata de depolitizare a institutiilor statului si limitare a cazurilor de coruptie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii