Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:35 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEREM SANCȚIUNI SEVERE ÎMPOTRIVA ANTENEI 3, VINOVATE DE LINȘAJ MEDIATIC ȘI INSTIGARE LA URĂ

ro

20 Jan, 2014 18:55 711 Marime text
MOTTO: ‘Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine’ (Constituția României, art. 30, 6)

Opinia publică din România a asistat cu oroare la emisiunea Sinteza Zilei din 14 ianuarie 2014, în care personalități din presă, magistratură sau intelectuali publici au fost supuși unui odios linșaj mediatic. Nu putem permite ca, în România europeană a sec. XXI, să asistăm la campanii de înfierare și ură împotriva unui grup de cetățeni desemnați ca victime expiatorii și supuși oprobriului public.

Știm prea bine că astfel de campanii de linșaj în efigie pot degenera în acte de violență, așa cum s-a întâmplat în Germania nazistă și în Estul comunist. De la discursul urii la agresiunea fizică este un singur pas, care în cazul domnilor Horia-Roman Patapievici și Mircea Marian a fost făcut.
Aducem aminte autorităților acestui stat, și în primul rând Procuraturii și Consiliului Național al Audiovizualului, de textele de lege care reglementează libertatea presei și protecția demnității umane.
 
Conform Constituției României, „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.” (art. 30, 6). La rândul său, Codul penal prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” (art. 366). Legea audiovizualului stipulează clar că „CNA are obligația să asigure protejarea demnității umane, a dreptului la propria imagine” (art. 10, 3, e).

Aceste texte nu sunt facultative, ci reglementează conviețuirea civilizată în societate, pornind de la principiul fundamental al demnității umane.
Partidul Mișcarea Populară cere autorităților îndrituite să sancționeze sever, în limitele legii, posturile TV care, precum Antena 3, atentează la demnitatea persoanei umane.
Pentru ca presa să fie cu adevărat liberă, practici nedemne de un stat democratic trebuie să înceteze.
 
Adrian Papahagi
Vicepreședinte, Partidul Mişcarea Populară

Ti-a placut articolul?

Comentarii