Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

09.10 declaratie de presa deputat PNL Gh. Dragomir

ro

09 Oct, 2015 18:03 1375 Marime text
Copreședintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, consideră că, în acest moment, statul român îngrădește deliberat, prin intermediul reprezentanților PSD, UNPR și ALDE, dreptul la vot al cetățenilor români aflați în străinătate. „Soluția este reglementarea urgentă a votului prin corespondență, care decurge direct din prevederile Constituției pentru garantarea dreptului la vot. Votul prin corespondență reprezintă compensarea rezonabilă pentru discriminarea inerentă a celor trei milioane de cetățeni români din străinătate. Dacă în țară românii au acces neîngrădit la vot, fără costuri, cetățenii români din străinătate, cărora teoretic Constituția le garantează dreptul fundamental la vot, neîngrădit, egal, sunt discriminați, fiind obligați să achite sume considerabile pentru a ajunge la urne. Foarte mulți nu-și permit costurile sau timpul alocat, lucru care înseamnă imposibilitatea de a vota”, susține copreședintele PNL Constanța.

Acesta amintește faptul că proiectul votului prin corespondență, inițiat de Partidul Național Liberal și depus în Parlament încă din luna martie, prevede suportarea cheltuielilor pentru votare de la bugetul de stat, astfel încât românii din străinătate să aibă aceleași cheltuieli cu votarea ca și cei din țară. „Toți cetățenii români trebuie să beneficieze de aceleași drepturi, garantate de statul român. Adoptarea votului prin corespondență înseamnă eliminarea situațiilor umilitoare pentru românii din străinătate, precum cele în care a fost pusă Diaspora în 2014 la alegerile prezidențiale. Din păcate, dacă legea nu va fi adoptată până la 1 noiembrie a.c., alegerile parlamentare de anul viitor vor fi viciate, iar dreptul la vot al românilor din afara granițelor va fi obstrucționat”, este de părere deputatul liberal Gheorghe Dragomir.

Potrivit declarațiilor sale, obiectivul PNL este ca niciun român, indiferent de țara în care se află, să nu mai fie împiedicat să voteze. „Proiectul PNL este unul bine închegat, simplu și funcțional, care garantează secretul votului. Votul prin corespondență propus de PNL este la cheie, cuprinde atât principiile, cât și mecanismele rodate în democrațiile consolidate. În consecință, PNL insistă ca toate partidele parlamentare să dea dovadă de responsabilitate față de românii din Diaspora și să voteze de urgență, în această sesiune parlamentară, Legea votului prin corespondență”, a mai spus liderul PNL Constanța subliniind faptul că „PSD are șansa ca măcar în ultimul ceas să repare măcar puțin din răul produs la alegerile prezidențiale, prin susținerea acestui proiect”.

Reamintim că parlamentarii PNL au intrat, începând de luni, în grevă japoneză pentru promovarea votului prin corespondență, acțiunea fiind justificată de blocajul instituit de PSD în adoptarea acestei legi de mai bine de șase luni de zile. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii