Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:13 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisa - 11.02.2009

ro

11 Feb, 2009 19:54 1036 Marime text

       Bruxelles, 11 Februarie 2009

 Stimate domnule Prim ministru Emil Boc,
 
Am aflat cu surprindere de decizia Guvernului pe care îl conduceţi de a-l schimba pe domnul Liviu Mihaiu, din funcţia de Guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. În măsura în care acţiunile acestuia de stopare a activităţilor ilegale (pescuit, vânătoare, defrişări, construcţii) din această rezervaţie naturală unică în Europa sunt unanim recunoscute, suntem cu atât mai uimiţi de măsura luată de executiv.

Nu trebuie să reamintim că gradul ridicat al biodiversităţii şi varietatea culturală fac din Delta Dunării un loc unic în lume. Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa fiind declarată Patrimoniu Natural şi Cultural UNESCO. Rezervaţia este considerată, fără exagerare, un paradis natural, fiind habitat pentru peste 5 400 specii de animale şi plante si având o diversitate piscicolă considerabilă.

Domnul Liviu Mihaiu şi-a demonstrat constant, de-a lungul anilor, ataşamentul faţă de Delta Dunării, atât în calitate de jurnalist cât şi în calitate de activist de mediu. Mai mult, rezultatele muncii sale, ca şi guvernator al rezervaţiei, vorbesc de la sine: promovarea si adoptarea unor hotărâri de guvern benefice pentru rezervaţie,  înfiinţarea unei unităţi de implementare şi management a fondurilor europene, dar si un lobby constant şi activ pentru protejarea acestui patrimoniu european.

De altfel, acţiunile promovate de noul guvernator au convins-o pe doamna Francine Cousteau, soţia celebrului explorator şi preşedinte al Cousteau Society, să devină ambasadoare a Deltei Dunarii şi să promoveze astfel, atât la nivel european cât şi internaţional, interesele zonei.

Pentru a evita viitoare sancţionări din partea Comisiei Europene, de genul recent iniţiatei proceduri de infrigement pentru neaplicarea Directivei privind eficienţa energetică, România are nevoie urgentă de o strategie coerentă în politica de mediu. Actualul program de guvernare pe mediu prezintă lacune în ceea ce priveşte protecţia mediului şi în mod special în păstrarea biodiversităţii. O politică eficientă de mediu trebuie pusă în practică de structuri solide, conduse de oameni cu experienţă şi credibilitate, atât în faţa cetăţenilor români, cât şi a autorităţilor europene.

În acest sens, vă solicităm respectuos să reveniţi asupra hotărârii de guvern şi să-l reconfirmaţi pe domnul Liviu Mihaiu în funcţia de Guvernator al Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării.

Cu consideraţie,
Magor Imre Csibi, europarlamentar PNL
Attila Korodi, deputat în Parlamentul României şi fost ministru al Mediului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii