Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernele UE cu probleme in utilizarea fondurilor europene trebuie sa primeasca asistenta - 11.02.09

ro

12 Feb, 2009 19:38 882 Marime text

Comunicat de presă - Bruxelles, 11 Februarie 2009


Daniel Dăianu: Guvernele UE cu probleme în utilizarea fondurilor europene trebuie să primească asistenţă, nu admonestări

Europarlamentarul Daniel Dăianu a declarat, astăzi, în cadrul dezbaterilor pe tema măsurilor pentru accelerarea plăţilor din fondurile comunitare, din Comisia pentru bugete a Parlamentului European, că trebuie făcută o distincţie între utilizarea acestor fonduri într-o perioadă nemarcată de tulburări şi una de criză fără precedent, extrem de gravă, precum cea actuală.

Dăianu a subliniat importanţa asistenţei tehnice în acest context. Astfel, „în locul admonestării guvernelor care uneori pot face greşeli în pregătirea utilizării fondurilor, ele ar trebui să beneficieze de sprijin sub formă de asistenţă tehnică tocmai pentru a nu mai face greşeli.”

Europarlamentarul român s-a declarat surprins de declaraţia reprezentantului Comisiei Europene (CE) şi anume că "nu este exclusă creşterea gradului de absorbţie în 2009". Dăianu a spus că această declaraţie este stranie, având în vedere că CE împreună cu statele beneficiare trebuie să procedeze astfel încât absorbţia să crească. Domnia sa a mai scos în evidenţă şi că simplificarea procedurilor se face nu numai pe fondul crizei, ci şi pentru că ele sunt birocratice.

Dăianu a mai precizat că noile state membre au un spaţiu de manevră bugetară mai redus decât vechile state membre, de aceea fondurile comunitare au rolul stimulentului bugetar de care aceste ţări au nevoie. “În acest scop, este crucial ca gradul de absorbţie al fondurilor europene să se amelioreze mult încă din acest an, nu din 2010”, a concluzionat europarlamentarul liberal.


  Daniel Dăianu - europarlamentar PNL (ALDE), membru în Comisia pentru bugete şi în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii