Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratie politica Mircea Banias - 28.04.2009

ro

28 Apr, 2009 15:00 1298 Marime text

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
SENAT

Declaraţie politică

Acordul de Împrumut cu Fondul Monetar Internaţional

Domnule Preşedinte,
Stimate colege,
Stimaţi colegi,

România a intrat în linie dreaptă în privinţa Acordului de Împrumut cu FMI. Boardul Fondului va analiza condiţiile acordului la începutul lunii mai, după care România va primi prima tranşă, în valoare de 5 miliarde de euro, ce va permite menţinerea unui curs valutar stabil, păstrarea locurilor de muncă şi va duce la dezgheţarea creditării.
Se poate constata acum că Guvernul României a negociat cu responsabilitate şi cu grijă faţă de toţi cetăţenii săi, indiferent de starea lor socială şi materială. Aşa cum s-a angajat premierul Emil Boc la începutul discuţiilor cu Fondul, salariile şi pensiile românilor nu sunt şi nu vor fi afectate.
Acordul de împrumut nu conţine prevederi care să limiteze sau să micşoreze salariile, fapt ce permite menţinerea în 2009 a unui nivel de salarizare comparabil cu cel de anul trecut. Documentul convenit cu FMI are şi o componentă socială explicit menţionată, pentru protejarea şomerilor şi a persoanelor cu salarii şi pensii mici.
În acelaşi timp, spre deosebire de alte state din zonă care au negociat împrumuturi cu FMI, Guvernul Boc a reuşit să menţină neatinse cota unică şi valoarea TVA, care au fost motoarele creşterii economiei româneşti în ultimii patru ani. Economia nu se poate relansa dacă firmele autohtone nu prosperă şi, ca partid de dreapta, PDL va avea întotdeauna în vedere încurajarea sectorului privat.
Sunt convins că Guvernul României va veghea la utilizarea eficientă a fondurilor de la FMI, astfel încât economia să cunoască o relansare cât mai rapidă.
Mă aştept ca şi Parlamentul României să dea dovadă că este capabil să se ridice deasupra jocurilor politice şi să ratifice Acordul cu Fondul fără ca partidele parlamentare să recurgă la tergiversări şi la o retorică electorală iresponsabilă.
Ca senator PDL, voi depune, alături de colegii mei, toate eforturile pentru ca Parlamentul Românei să adopte, până la finele acestui an, cele trei legi convenite de Guvernul României şi de FMI pentru continuarea reformelor structurale vitale pentru construirea unui stat european. Legea salarizării unice în sistemul bugetar, Legea responsabilităţii fiscale şi Legea privind reforma sistemului de pensii sunt menite să pună capăt risipei banului public, să ducă la o mai bună colectare şi să direcţioneze fondurile către acele sectoare ale vieţii economice şi sociale care au cea mai mare nevoie de ele.
În negocierile cu FMI, Guvernul Boc şi-a făcut datoria. Acum este rândul Legislativului să demonstreze, prin adoptarea, la termen, a unor legi eficiente, că ştie să se ridice la înălţimea situaţiei.

27 aprilie 2009        
Senator,
Mircea Marius BANIAS

Cabinet senatorial PDL Constanţa
Senator MIRCEA MARIUS BANIAS
Strada 1 Mai, nr.1, bloc H9, parter. Telefon si fax: 0241.614.140
E-mail: cabinet@mirceabanias.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii