Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă PARLAMENTUL ROMÂNIEI 13 octombrie 2014

ro

13 Oct, 2014 19:53 1363 Marime text
Luni, 13 octombrie a.c., a avut loc întrevederea domnului senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu delegaţia parlamentară condusă de către domnul Salihovich Safayev, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului Republicii Uzbekistan,  care realizează o vizită oficială în România la invitaţia părţii române.       
    
Din partea română au participat domnii senatori Ben Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă, Ion Simeon Purec, Florea Voinea şi Florian Daniel Cristian, membri ai Comisiei.

Din delegaţia uzbecă au mai făcut parte domnii senatori Damir Lutfullayevich Sidikov şi Paxridin Jurayevich Matkarimov.

Domnul preşedinte Petru Filip a făcut o trecere în revistă a principalelor direcţii de acţiune la nivelul Comisiei pentru politică externă a Senatului, racordate la situaţia din regiune, la perspectivele pe care le oferă în continuare României statutul de membru al Uniunii Europene, subliniind totodată rolul diplomaţiei parlamentare în definirea şi promovarea politicii externe a ţării noastre.

Partea română a menţionat interesul pe care ţara noastră îl acordă dezvoltării relaţiilor cu Uzbekistanul şi necesitatea valorificării potenţialului de creştere a schimburilor economice şi a cooperării în domenii precum energia, transporturile şi securitatea regională, pledând pentru reconsiderarea drumului mătăsii, în vederea asigurării tranportului de mărfuri între Europa şi Asia. A fost salutată, de asemenea, organizarea celei de-a 11-a reuniuni a Consiliului de Cooperare dintre Uniunea Europeană şi Uzbekistan, fapt ce reprezintă un cadru excelent de dialog şi de promovare a intereselor comune la nivel regional şi european. 

La rândul său, domnul preşedinte Salihovich Safayev a menţionat  preocuparea ţării sale pentru o modernizare în plan politic, ceea ce include întărirea rolului Parlamentului în societate, exprimând interesul pentru un schimb de experienţă cu Parlamentul României, având în vedere experienţa comună pe care cele două ţări a traversat-o privind trrecerea de la economia centralizată la o economie capitalistă.
Şeful delegaţiei uzbece a menţionat, de asemenea, rolul important pe care România l-a avut în stabilizarea situaţiei din Afganistan, arătând că ţara sa împărtăşeşte îngrijorările şi preocupările României faţă de evoluţiile în regiune.

În încheiere, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a adresat o serie de propuneri privind posibilitatea continuării colaborării la nivelul celor două comisii, propuneri salutate de către interlocutori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii