Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SOCIAL-DEMOCRATII EUROPENI RESPING ACORDUL SWIFT IN P.E. - Joi, 11 Februarie 2010

ro

11 Feb, 2010 22:18 879 Marime text

Acordul interimar privind transferul de date bancare catre Statele Unite prin reteaua SWIFTa fost respins de PE (cu 378 voturi pentru, 196 impotriva si 31 de abtineri)din cauza aspectelor legate de protectia datelor cu caracter personal, proportionalitatesi reciprocitate. Astfel, textul semnat, sub presedintia suedeza a UE (pe 30.11.2009), de catre Statele Unitesi cele 27 de State Membre UE este nul din punct de vedere juridic.

Deputatii propunde altfel, prin rezolutia adoptata joi (adoptarea rezolutiei a insemnat anularea acordului Swift in varianta actuala, n.red.),negocierea unui nou acord.

ACORDUL SWIFTCADE. "UE SI SUATREBUIE SA NEGOCIEZE, FARA INTARZIERE,UN ACORD MAI BUN, PE TERMEN LUNG",SPUN SOCIAL-DEMOCRATII EUROPENI O majoritate progresistacondusa de Grupul de 184socialisti si democrati europeni (S&D)a respins astazi, in plenul Parlamentului European reunitlaStrasbourg,acordul UE-SUA care transfera "la gramada" informatiile bancare ale cetateniloreuropeni catre Washington.Votul a avut loc in ciuda unei incercari de ultima ora a popularilor europeni (Grupul PPE) de a intarzia votul PE cu cateva luni.

Liderul S&D Martin Schulz a declarat ca "Administratia americanaa crezut in mod gresit ca se poate trata cu PE precum Gullivercu locuitorii dinLilliput.Sub Presedintia suedeza,Guvernele europene si Consiul Europeanau facut deasemenea gresealade a crede caar fi posibila fortarea Parlamentului sa isi dea consimtamantul cu privire la un acord inacceptabil,bazat mai mult pe abordarea securitara americanadecat pe apararea, de catre Uniunea Europeana, a drepturilor fundamentale cetatenesti. Opozitia noastra a fost mereu constructiva, directionata spreimbunatatirea actualului acord.Asteptam acum ca guvernele din UE sicel americansa se obisnuiasca cu hotararea noastra sifacem apel la Comisia Europeana sa inceapa imediat negocierilepentru un acord mai bun,pe termen lung".

Claude Moraes,purtatorul de cuvant S&Din materie de libertati civile, justitie si afaceri internea afirmat la randul sau ca "in ultimele zile am atras atentia in mod constantasupra unui numar important de lipsuri in materie de protectie a datelorpe care le contine actualul acord,ceea ce a facut ca Grupul noastru sanu aprobevarianta actuala.In ceea ce priveste periodele de retentie a datelor,transferurile "la gramada" a datelor, dreptul cetatenilor UE laactiuni in justitie,Grupul nostru nu a cedatnici un moment. Pentru prima data, ieri, Consiliul UE a inceput sa inteleaga greselile sale in negocierile anterioaresi s-a angajatsa ne ia in considerareingrijorarile.Grupul S&Dsaluta aceasta schimbare de atitudinesie increzator ca un acord mai bunpoate fi obtinut sub Presedintia spaniola.Suntem ferm angajati in lupta impotriva terorismului,dar raspunsul nostrutrebuie sa fie maiprecis si mai proportional".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii