Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Securitatea şi siguranţa nucleară o prioritate

ro

17 Nov, 2011 15:45 1042 Marime text

Securitatea şi siguranţa nucleară o prioritate

Strasbourg, 17 noiembrie 2011

Parlamentarul european Viorica Dăncilă a susţinut miercuri seara, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că, "după accidentul din Japonia, securitatea şi siguranţa nucleară devin şi mai mult o prioritate, având în vedere eventualul impact transfrontalier al unor posibile incidente nucleare. Felicit deci raportorul, pentru acest raport foarte tehnic şi important pentru Europa, într-un moment în care viitorul energiei nucleare este strâns legat de garanţiile pe care le putem da cetăţenilor, că această energie este sigură pentru toţi locuitorii, indiferent dacă ţara lor deţine sau nu asemenea centrale".

Declaraţia doamnei Dăncilă a avut loc în cadrul dezbaterii Raportului Brezina referitor la propunerea de Decizie a Consiliului privind Programul-cadru al Comunităţii Europene a Energiei Atomice pentru activităţi de cercetare şi de formare în domeniul nuclear.

"Consider totodată că, este esenţial, ca Uniunea să acorde o atenţie deosebită iniţiativelor privind capitalul uman, pentru că tinerii care vor prelua ştafeta au nevoie de timp pentru formarea de specialitate adecvată", a mai spus deputatul român. 

În opinia doamnei Dăncilă  "este importantă o reevaluarea a programelor de calificare profesională specializată, a formării şi a competenţelor în domeniul nuclear în cadrul Uniunii". 

Potrivit deputatului român, Uniunea trebuie să evite "un deficit de competenţe, indiferent că vorbim de instalaţii nucleare industriale sau cele din medicină, care nu sunt mai puţin importante pentru cetăţenii europeni şi, mai ales, pentru sănătatea lor. Si la acest capitol este importantă experienţa profesională a tehnicienilor şi inginerilor aflaţi la final de carieră, care pot transmite cunoştinţele dobândite în ani de activitate".

"Nu în ultimul rând este important să găsim soluţiile cele mai adecvate pentru gestionarea cât mai sigură a deşeurilor radioactive cu durată lungă de viaţă, iar aici cercetarea are un rol esenţial de jucat, motiv pentru care Uniunea trebuie să asigure finanţarea necesară", a afirmat doamna Dăncilă. 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii