Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:17 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaș - "Folosirea depozitelor private pentru recapitalizarea bancara va afecta încrederea cetățenilor europeni"

ro

28 Mar, 2013 20:38 530 Marime text
Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare, a adresat astăzi o întrebare cu solicitare de răspuns scris Comisiei Europene cu privire la intenția acesteia de a elabora un proiect legislativ prin intermediul căruia depozitele de peste 100.000 de euro vor putea fi folosite pentru recapitalizarea bancară.  Deputatul european a atras atenția asupra efectului acestui tip de măsuri asupra încrederii cetățenilor europeni în construcția europeană, în condițiile în care acestora li se cere în mod repetat să plătească pentru salvarea responsabililor pentru criză.

"Criza cu care ne confruntăm este de o extremă gravitate, iar măsurile aprobate în cadrul Eurogrupului nu fac decât să o adâncească, subminând încrederea în construcția europeană. Cum ar mai putea cetățenii europeni să creadă în beneficiile unei monede şi ale unei piețe unice, în condițiile în care Comisia Europeană a anunțat recent că peste 26 de milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană nu au loc de muncă?", a declarat Sabin Cutaş.

Acesta a dorit să știe în ce măsură consideră Comisia că propunerea unui proiect legislativ prin intermediul căruia depozitele de peste 100.000 de euro vor putea fi folosite pentru recapitalizarea bancară reprezintă o soluție justă pentru ieșirea din criză, precum şi pentru recâștigarea încrederii cetățenilor.

"În urma afirmațiilor domnului Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, conform cărora acordul cu Cipru reprezintă un model pentru restul zonei euro, Comisia Europeana s-a grăbit sa declare că va pregăti un proiect legislativ pentru a permite depozitelor bancare neacoperite de garanţia de până la 100.000 de euro să fie folosite pentru recapitalizarea bancară. Cu alte cuvinte, le cerem tot cetățenilor să se sacrifice pentru a salva băncile: cele care au generat criza interminabilă cu care ne confruntăm. Ar fi de preferat că executivul european să vina cu soluții concrete pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în această construcție tot mai vulnerabila", a conchis Sabin Cutaş.

Ti-a placut articolul?

Comentarii