Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaș - Despre aplicarea și respectarea normelor de comerț internațional

ro

23 Oct, 2013 14:31 848 Marime text
Strasbourg, 23 octombrie 2013,
 
Europarlamentarul Sabin Cutaș a declarat, în plenul Parlamentului European (PE), că Uniunea Europeană trebuie să poată adopta măsuri de restaurare a avantajelor reciproce în domeniul serviciilor, în cazul unor litigii comerciale. El a cerut totodată înființarea unei platforme de dialog între Comisia Europeană și forul legislativ european pe tema disputelor comerciale.
 
Intervenția deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii privind Regulamentul referitor la aplicarea și respectarea normelor de comerț internațional, pentru care acesta este responsabil din partea grupului sǎu politic. Regulamentul va fi votat astăzi în plenul PE.
 
"Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care atribuie Parlamentului European noi responsabilități în domeniul comerțului internațional, deciziile relative la disputele comerciale ar fi trebuit luate prin intermediul procedurii de codecizie. Aceasta se dovedește însă lentă şi ineficientă. De aceea, propunerea Comisiei este binevenită. Prin intermediul noului regulament, Uniunea Europeană va putea să reacționeze prompt atunci când nu sunt respectate regulile comerciale", a explicat Sabin Cutaş.
 
Acesta a subliniat totodată că: "Documentul are în vedere posibilitatea de a adopta măsuri de restaurare a avantajelor reciproce doar în domeniul bunurilor. Ce va face Uniunea atunci când un partener care comercializează aproape în exclusivitate servicii, îi cauzează un prejudiciu?"
 
"Pentru a fi credibilă, UE trebuie să dispună de mecanisme concrete pentru soluționarea litigiilor, iar acestea nu pot exclude serviciile, care fac parte din setul de măsuri propuse de Organizația Mondială a Comerțului", a adăugat europarlamentarul român.
 
"Totodată, Parlamentul European trebuie să rămână informat cu privire la cazurile care sunt în desfășurare şi în mod special în ceea ce privește măsurile pe care le prevede Comisia şi impactul acestora asupra industriilor europene. De aceea, am cerut, împreună cu colegii din Comisia de comerț internațional, înființarea unei platforme de dialog între Parlament şi Comisie pe această temă", a conchis Sabin Cutaş.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii