Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie pentru îmbunătăţirea utilizării bugetului Uniunii Europene în perioada 2014-2020

ro

03 Jul, 2013 15:01 804 Marime text
Strasbourg, 3 iulie 2013
 
        Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a adoptat astăzi cu 474 de voturi „pentru”, 193 de voturi „împotrivă” şi 42 de abţineri, o rezoluţie iniţiată de Grupurile S&D, ALDE şi PPE, privind cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2014-2020.
        Rezoluţia votată cu o largă majoritate aduce pentru prima oară anumite măsuri care au un rol esenţial în asigurarea faptului că noul CFM va fi operaţional, coerent, transparent şi mai adaptat la nevoile cetăţenilor UE. De asemenea, rezoluţia subliniază în special noile reglementări care vizează revizuirea CFM, flexibilitatea, resursele proprii, precum şi unitatea şi transparenţa bugetului, acestea fiind priorităţi-cheie ale Parlamentului European pe durata negocierilor între Consiliu şi Comisie.
        Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European şi Raportor pentru Regulamentul Fondului de Coeziune, a salutat adoptarea rezoluţiei, însă, şi-a exprimat regretul pentru faptul că a fost nevoie de atât de mult timp pentru a convinge Consiliul cu privire la necesitatea de a aduce modificări cheie la propunerea acestuia. Numai datorită poziţiei ferme şi coerente a Grupului S&D a fost posibilă îndeplinirea unor obiective cheie care altfel ar fi putut fi ratate din cauza unor divergenţe şi rupturi în cadrul Grupului PPE.
        „Nu pot spune despre acordul la care s-a ajuns cu Consiliul în ultimul moment, datorită presiunii exercitate de Grupul S&D, că este unul perfect. Dar pot spune cu siguranţă că, deşi am avut un Consiliu încăpăţânat şi constrângeri financiare care de prea multe ori au făcut ca statele membre să fie oarbe şi incapabile să înţeleagă importanţa CFM-ului şi a investiţiilor pe care le permite, am reuşit să obţinem rezultate importante. Acest lucru este cu atât mai important cu cât toate acestea au fost realizate după ce Grupul PPE a renunţat la acele principii pe care noi le consideram principii directoare, slăbind astfel puterea de negociere a Parlamentului European. Doresc să-i mulţumesc Preşedintelui Schulz pentru toate eforturile pe care le-a făcut în această situaţie dificilă”.
        Noua rezoluţie adoptată de Parlamentul European salută şi subliniază importanţa unor principii cheie care vor sta la baza noului CFM care nu va avea atât de multe resurse pe cât s-a dorit iniţial dar care va oferi toată flexibilitatea necesară pentru a putea fi utilizat la maximum şi în cel mai eficient mod posibil. În plus, propunerea de amendare a bugetului din partea S&D care permite ca toate plăţile restante în 2013 să fie acoperite complet a fost adoptată cu succes.
        „A fost o luptă grea, a concluzionat Victor Boştinaru, având în vedere faptul că ne-am confruntat cu un Consiliu care nu avea trasate în mod clar obiectivele şi valoarea adăugată a politicilor europene şi cu o Comisie care nu a oferit ajutorul la care ne aşteptam. Ca raportor pentru Regulamentul Fondului de Coeziune, mă bucur că am reuşit să menţinem un nivel acceptabil de finanţare pentru Politica de Coeziune şi un buget majorat pentru o iniţiativă crucială: Iniţiativa privind Ocuparea Forţei de Muncă în rândul Tinerilor, cu o flexibilitate care să permită raportarea creditelor neutilizate de la un an la altul. Acum trebuie să ne asigurăm că apelul insistent al S&D va fi pus în aplicare pe deplin.”
 
Înregistrarea video a votului pentru această rezoluţie este disponibilă la acest link: http://www.youtube.com/watch?v=KfX1ngyPP1w
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii