Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:00 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti - Parlamentul European respecta si apara mobilitatea lucratorilor in UE

ro

16 Jan, 2014 19:48 986 Marime text
Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti saluta votarea de catre plenul Parlamentului European a motiunii comune a grupurilor politice intitulata "Respectarea dreptului fundamental la libera circulatie in UE".
 
Vointa majoritara a parlamentarilor a fost pentru ca munca prestata in cadrul mobilitatii profesionale sa fie recunoscuta ca factor determinant al cresterii competitivitatii europene, s-a cerut statelor membre sa garanteze nediscriminarea muncitorilor europeni pentru asa zisa abuzare a sistemelor sociale, autoritatilor nationale sa combata piedicile care se pun muncitorilor europeni si exploatarea acestora, sa fie folosite resurse europene, in special Fondul social european si Fondul pentru dezvoltare regionala, pentru promovarea integrarii si incluziunii sociale a muncitorilor si pentru sprijinirea comunitatilor locale in aceste scopuri.
 
Toate aceste masuri concrete sunt stabilite in baza recunoasterii dreptului la libera circulatie ca drept fundamental al UE, piatra de temelie a integrarii europene, legat direct de cetatenia europeana, drept care este garantat tuturor cetatenilor europeni, indiferent daca acestia fac sau nu parte din spatiul Schengen. Totodata, se retine ca muncitorii europeni contribuie substantial la dezvoltarea statelor gazda si contribuie  la sistemele de asigurari sociale intr-o masura mai mare decat primesc beneficii din partea acestor tari.
 
Apropierea alegerilor pentru Parlamentul European a dus la folosirea liberei circulatii drept subiect de campanie pentru unele partide politice si exista riscul ca tratarea nerationala a acestui subiect sa duca la transformarea in tapi ispasitori a cetatenilor UE din unele state membre sau a cetatenilor mobili din UE, ceea ce ar alimenta cresterea rasismului si a xenofobiei. In plus, rezolutia retine ca mai multi politicieni europeni de rang inalt au facut recent declaratii care submineaza dreptul la libera circulatie.
 
De aceea adoptarea de catre Parlamentul European cu o majoritate covarsitoare a acestei rezolutii  demonstreaza vointa comuna a cetatenilor europeni de a trai intr-o Europa unita, rationala, determinata sa isi foloseasca resursele umane in scopul cresterii si bunastarii tuturor, intr-un climat de intelegere, coeziune si solidaritate.
 
In acelasi timp, este un semnal puternic de sprijin si simpatie pentru lucratorii romani, apreciati pentru munca si seriozitatea lor in spatiul european si care vor putea sa isi exercite in continuare dreptul lor fundamental la libera circulatie beneficiind de acelasi tratament ca si toti ceilalti cetateni europeni”, a declarat europarlamentarul PSD.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii