Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:56 19 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti - Intalnirea Merkel-Ponta un semnal pozitiv cu urmari concrete pentru Romania

ro

11 Jun, 2013 20:16 780 Marime text
Vizita premierului roman in Germania, intalnirea acestuia cu cancelarul Angela Merkel si pozitia comuna pe care cei doi demnitari au adoptat-o cu privire la relatiile bilaterale romano-germane, sunt evenimente importante care merita apreciate ca atare. Nu faptul ca ar fi fost o intalnire foarte scurta este important (daca tot suntem latini, sa citam din intelepciunea latina: "non multa, sed multum"), ci, in primul rand, ecoul favorabil al acestei intalniri la nivelul opiniei publice germane.
 
Spre deosebire de ceea ce se spune in general, Germania sufera de pe urma crizei, exista regiuni care cunosc somajul, reducerea standardului de viata, chiar saracia. Cu toate acestea, Germania are nevoie de forta de munca straina, politica de imigratie fiind una extrem de bine organizata.
 
In acest context, afirmatia premierului Ponta care a asigurat ca prezenta romaneasca in Germania va fi constituita din forta de munca calificata, a avut un impact pozitiv, dupa cum am aflat de la colegii germani parlamentari europeni din grupul socialist, si nu numai. Abordarea premierului a fost una inteleapta, care a tinut sa combata una dintre reticentele germanilor, si anume teama ca in Germania vor veni mai ales romani in cautare de ajutoare sociale.
 
Aflati pe locul al doilea in ierarhia muncitorilor europeni cei mai numerosi in Germania (dupa polonezi), romanii bine pregatiti profesional si-au gasit si isi vor gasi locuri de munca in Germania.
 
Semnalul dat de aceasta intalnire este unul cu efecte imediate (companii germane sunt deja pe punctul de a investi in Romania), dar mai ales pe termen mediu si lung, exemplul Germaniei fiind unul de substanta pentru statele europene, Romania avand nevoie de un tratament corect si de o reputatie meritata in plan european.
 
Sunt sigura ca parcursul european al Romaniei, care s-a imbunatatit substantial in ultima vreme, va fi unul pozitiv in continuare. Anul acesta ne poate aduce intrarea in zona Schengen, avansarea procesului de ridicare a vizelor pentru romani de catre Canada si SUA, gasirea de solutii la problema energetica, absorbtia cat mai multor fonduri europene, solutii europene pentru tineri, drepturi solide pentru lucratorii romani, toate acestea fiind obiective esentiale pentru Romania europeana.

Ti-a placut articolul?

Comentarii