Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti - Intalnire cu tineri actori romani la Bruxelles

ro

29 May, 2013 15:00 1255 Marime text
Europarlamentarul Minodora Cliveti s-a intalnit in aceasta saptamana cu un grup de tineri actori din Romania, care se afla la Bruxelles pentru o luna de zile in cadrul unui proiect ce face parte din programul "Cities on stage" condus de regizorul belgian Armel Roussel.

In urma auditiilor efectuate in 2012, de catre domnul Roussel in Sibiu si Bucuresti, la care au participat peste 80 de concurenti, au fost selectati Gabriel Sandu, Irina Draganescu, Vlad Udrescu si Alexandra Pazgu la care s-a alaturat si Petronela Ionescu, studenta la actorie, la Bruxelles.

Gabriel Sandu, actor si castigator a mai multor premii printre care "Dram Acum" obtinut in 2008 pentru textul "Caprioare", premiul "Mari Sperante" in cadrul Festivalului Comediei Romanesti, dar si a premiului de excelenta pentru "One Man Show, Media Art", 2007 .
Vlad Udrescu, actor absolvent al (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica) UNATC "I.L.Caragiale" a obtinut premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Absolventilor 2008. Colaboreaza cu Teatrului Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie.
Irina Draganescu, actita, absolventa a UNATC "I.L.Caragiale" a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita in rolul principal in spectacolul "Romantiosii", in regia lui Alexandru Mazgareanu, in cadrul Galei "Comedia tine la tineri" si premiul "Vedeta de Maine" in cadrul "Festivalului National de Teatru de la Buzau.
Alexandra Pazgu, dramaturg, absolventa a Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu (ULBS), cadru universitar asociat al acestei universitati, a castigat premiul pentru "Piesa Anului 2011" in cadrul Festivalului Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara si premiul pentru cel mai bun spectacol colectiv la Gala HOP, 2011.
Petronela Ionescu, absolventa a Facultatii de Teatru si Televiziune, Specializarea Teatrologie, Universitatea "Babes Bolyai", Cluj-Napoca, studiaza in prezent si in cadrul Universitatii Libere din Bruxelles (ULB).

Toti tineri si dornici de munca, experiente noi si afirmare au marturisit ca "este o mare sansa pentru noi participarea in acest proiect deoarece el ne faciliteaza intalnirea cu o alta cultura, cu un alt mod de a face teatru si de a munci. Am intrat aici in contact cu viata Bruxelles-ului in cele mai diverse forme, de la partea culturala, la cea mai putin poetica, in schimb acum urmeaza sa esentializam experienta noastra aici intr-o expresie scenica, care va fi prezentata pe 3 iunie la Teatrul National al Comunitatii belgiene si apoi la festivalul International de teatru de la Sibiu. In ceea ce priveste discutia noastra cu d-na europarlamentar a fost de asemenea una extrem de interesanta reusind prin amabilitatea dansei sa aflam care este munca unui ales roman in Parlamentul Europeana si sa vizitam acest for unde sunt reprezentati cetatenii Uniunii Europene".

La randul ei doamna Cliveti a ramas impresionata de experienta deja acumulata de tinerii nostri artisti, dar a intra in contact si cu "carentele" practicarii acestei profesii atat in Romania cat si in UE, concluzionand ca "urmeaza in acest an sa organizam o dezbatere pe aceasta tema, la care intentionam sa invitam europarlamentari din Comisia pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European,  comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineri, doamna Androulla Vassiliou, dar si reprezentanti din acest domeniu, artisti, ONG-uri, etc".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii