Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu - Romania foloseste incepand de astazi noul Sistem de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II)

ro

09 Apr, 2013 14:00 1014 Marime text
Astazi, 9 aprilie 2013, noul Sistem de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II) va fi lansat in mod oficial prilej cu care europarlamentarul Ioan Enciu, raportor al Grupului S&D din Parlamentul European pentru dezvoltarea SIS II a declarat ca noul sistem reprezinta o mare realizare pentru Uniunea Europeana find o conditie fundamentala pentru buna functionare a spatiului Schengen.
Ioan Enciu a subliniat ca "in sfarsit, SIS II intra astazi in functiune cu intarzieri de mai multi ani, fiind initial programat sa devina functional in 2007". El a aratat ca "aceste intarzieri au fost cauzate pe de o parte de managementul defectuos al Comisiei Europene iar pe de alta parte de slaba pregatire a unora dintre statele membre. Romania opereaza vechiul sistem SIS inca din 2010 si a fost din nou printre statele membre cele mai bine pregatite pentru a face trecerea la noul sistem Schengen de a doua generatie".
Europarlamentarul roman a declarat ca "noul SIS II prezinta avantaje clare pentru imbunatatirea securitatii in spatiul Schengen prin faptul ca va functiona mai eficient, va dispune de noi functionalitati si va putea include noi tipuri de alerte asa cum sunt spre exemplu mandatele europene de arest. In acelasi timp, SIS II va dispune de norme mai stricte privind protectia datelor personale si securitatea sistemului si, de asemenea, va clarifica regulile privind accesul la date al diferitelor autoritati".
Sistemul de Informatii Schengen II va fi unul dintre cele mai mari sisteme de schimb de informatii intre autoritati publice din lume si va fi gestionat de Agentia IT a UE din Talinn, Estonia. Rolul SIS II este acela de a stoca si a schimba intre autoritatile competente ale statelor membre informatii si alerte privind persoane implicate in infractiuni transfrontaliere, persoane disparute, obiecte sau acte furate sau pierdute samd.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii