Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu "noile reguli privind Schengen pun capat discriminarii si standardelor duble care au afectat Romania"

ro

30 May, 2013 19:14 875 Marime text
În urma unei întâlniri la nivel înalt desfășurată miercuri, seară, întâlnire la care au participat Comisarul European pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom, Presedintia Irlandeza a Consiliului de Ministri al UE reprezentata de Ambasadorul la UE, Rory Montgomery, Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European pentru Pachetul de Guvernanta Schengen si Ioan Enciu, raportor din umbra pentru Pachetul Schengen din partea Grupului S&D, s-a ajuns la un acord în ceea ce privește noul pachet legislativ al spațiului Schengen.
Dosarul referitor la guvernanța spațiului Schengen a fost negociat îndelung de către reprezentanții europeni și conține modificări importante pentru statele membre. Acordul la care au ajuns înalții oficiali europeni miercuri a fost confirmat în cursul acestei dimineți de către Comitetul Reprezentanților Permanenți din Consiliu, urmând ca pe 6 iunie acordul să fie confirmat de către Comisia LIBE a Parlamentului European, iar votul final în plen va avea loc pe 10-13 iunie la Strasbourg.
Despre implicațiile noului Mecanism de evaluare Schengen pentru Romania si Bulgaria, europarlamentarul social-democrat român Ioan Enciu a declarat: "Sunt trei lucruri foarte importante pentru România care trebuie menționate:
1. Cea mai imporantă implicație este faptul că se prevede în mod explicit faptul că România și Bulgaria nu sunt tratate ca și state candidate la spațiul Schengen, întrucât procesul de evaluare a aplicării acquis-ului Schengen în cele două state a fost deja realizat.
2. Noul Mecanism de evaluare nu prevede nicio referință la criterii precum corupția și crima organizată, care sunt folosite de unele țări ca pretexte pentru a ne bloca accesul în spațiul Schengen.
3. Și nu în ultimul rând, faptul că prin noul mecanism unificat toate statele membre vor fi evaluate dupa acelasi standarde obiective va putea evidentia faptul ca Romania si Bulgaria sunt printre statele UE care respecta cel mai bine criteriile Schengen. De altfel, acest lucru a fost deja recunoscut de Parlamentul European si chiar si de catre Consiliu, ambele recunoscand faptul ca cele doua tari sunt perfect pregatite din punct de vedere al aplicarii criteriilor Schengen pentru a deveni membre ale zonei europene de libera circulatie".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii