Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu salută aprobarea accederii României și Bulgariei la spațiul Schengen de către Comisia LIBE

ro

03 May, 2011 16:50 833 Marime text
Bruxelles, 2 Mai 2010

Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European (LIBE) a adoptat luni, 2 mai, raportul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen care susține că cele două state sunt pregătite să devină imediat membre ale zonei europene de liberă circulație.

Potrivit raportului, România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru eliminarea controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene ceea ce se traduce prin accederea deplină la spațiul Schengen. Textul adoptat de Comisia LIBE urmează să fie aprobat de către plenul Parlamentului European în luna iunie, urmând ca decizia finală asupra accederii celor două țări să aparțină Consiliului format din miniștrii tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, potrivit raportului Comisiei LIBE, aderarea efectivă a României și Bulgariei la zona de liberă circulație trebuie să aibă loc până la sfârșitul anului 2011.

Eurodeputatul Ioan Enciu, raportor din umbră pentru acest dosar din partea Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D), s-a arătat mulțumit de rezultatul votului și a declarat că "Parlamentul European a dat un semnal important Consiliului și în special acelor țări care se opun aderării României și Bulgariei pentru motive care nu au legătură cu criteriile reale de accedere la spațiul Schengen", subliniind astfel că decizia privind eliminarea controalelor la frontierele interne pentru cele două țări trebuie să fie luată ținând cont exclusiv de regulile prevăzute de legislația europeană.

În continuare, votul final al Parlamentului European este prevăzut să aibă loc în cadrul sesiunii plenare din 6-9, urmând ca în 9-10 iunie Consiliul să decidă, în unanimitate, dacă permite accesul României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii