Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sarbu intreaba CE cand va emite o pozitie oficiala fața de rezolutia PE privind interzicerea cianurilor

ro

19 May, 2010 16:34 1155 Marime text

s_d_daciana-sarbu.jpgStrasbourg, 19 mai 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI), a interpelat miercuri Comisia Europeană privind "demararea de noi proiecte miniere care utilizează tehnologii pe baza de cianuri". Deputata europeană a întrebat CE când intenţionează să emită o poziţie oficială ca răspuns la rezoluţia PE privind interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE. Totodată, doamna Sârbu pune problema situației exploatărilor miniere ce folosesc tehnologii pe bază de cianuri care ar putea fi deschise înainte de emiterea unei poziţii a Comisiei, variantă avută în vedere de Guvernul român pentru Roșia Montană.

"In data de 5 mai 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicită interzicerea cianurilor în minerit, în statele membre ale Uniunii Europene. Articolul 4 al Rezoluţiei Parlamentului European B7 0241/2010, invită Comisia și statele membre să nu susțină, direct sau indirect, niciun proiect minier care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE, până la aplicarea interdicţiei generale", se arată în întrebarea scrisă adresată CE.

"In România, ministrul mediului a afirmat recent că, după depunerea unui studiu de impact şi efectuarea unui studiu arheologic, proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, care ar folosi tehnologii pe bază de cianuri, va putea fi demarat", afirmă doamna Sârbu.

Europarlamentarul social-democrat a întrebat în acest context executivul comunitar "când intenţionează să emită o poziţie oficială, ca răspuns la rezoluţia PE", respectiv "ce se va întâmpla cu exploatările miniere care folosesc tehnologii pe bază de cianuri, care ar putea fi deschise înainte de emiterea unei poziţii a Comisiei".

Daciana Sârbu a fost autoarea proiectului rezoluției social-democrate (S&D) privind interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri în exploatările miniere. Rezoluția finală -adoptată de PE cu o majoritate clară (488 voturi pentru, 48 împotrivă și 57 de abțineri), la începutul lunii mai, a reprezentat reunirea proiectelor venite din partea a patru grupuri politice: PPE, S&D, ALDE și GUE/NGL.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii