Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "UE trebuie sa-si mobilizeze urgent eforturile pentru ca tanara generatie sa nu fie pierduta, din cauza somajului masiv"

ro

12 Sep, 2013 18:06 1144 Marime text
Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa-si mobilizeze in regim de urgenta eforturile si resursele intr-o strategie comuna pentru combaterea somajului in randul tinerilor. "Nu e suficienta Garantia pentru Tineret, lansata de Comisia Europeana la presiunea Socialistilor Europeni, mai ales ca acest program nu beneficiaza inca de un buget corespunzator. E nevoie si de masuri care sa stimuleze mobilitatea educationala si profesionala a tinerilor, spiritul lor antreprenorial, eficientizarea procedurilor de recunoastere a calificarilor si diplomelor, precum si convergenta intre sistemele de invatamant si necesitatile pietei muncii", a declarat vicepresedintele social-democrat.
 
Corina Cretu a subliniat ca Parlamentul European a adoptat, ieri, la Strasbourg, doua rezolutii prin care solicita masuri pentru impiedicarea recurgerii la stagii ca mijloc de exploatare a fortei de munca tinere si pentru extinderea Garantiei pentru Tineret de la categoria pana in 25 de ani la toti absolventii cu varste pana la 30 de ani. Acest program vizeaza propunerea unui loc de munca sau a unui stagiu dupa o perioada de somaj de maxim patru luni.
 
"Unul din patru tineri europeni, in medie, nu are loc de munca, iar procentul creste alarmant in sudul si estul UE, pana la 64% in Grecia. Toate statisticile indica o deteriorare continua a situatiei tinerilor, iar masurile necesare se lasa asteptate. E o pierdere majora pentru potentialul de crestere economica, din cauza utilizarii insuficiente a competentelor sau a necoordonarii lor cu piata muncii. Exista, in ciuda somajului ridicat, patru milioane de posturi inca neocupate in UE, din cauza nepotrivirii de competente", a atras atentia Corina Cretu. Europarlamentarul PSD a mentionat ca pierderile economice determinate in 2011 de somajul in randul tinerilor sunt estimate la 153 miliarde euro, adica 1,2% din PIB-ul UE.
 
"Somajul tinerilor este o povara economica si sociala tot mai greu de gestionat, care amplifica ponderea locurilor de munca temporare si precare, excluziunea, migratia si tensiunile in societate. De aceea, se impun investitii masive pentru crestere economica si locuri de munca, menite sa imbunatateasca situatia acestei categorii de varsta care e cea mai puternic afectata de criza. Iar un prim pas trebuie sa fie sporirea finantarii politicilor pentru tineret si educatie in bugetul in discutie pentru viitorii sapte ani. Din pacate, declaratiile ambitioase de intentii ale Comisiei si Consilului nu se reflecta inca si in angajamentele financiare", a declarat Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii