Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu si Daciana Sarbu transmit poporului italian si Papei un mesaj de solidaritate

ro

07 Apr, 2009 13:29 959 Marime text

Corina Creţu şi Daciana Sârbu transmit poporului italian şi Papei un mesaj de solidaritate post-cutremur
      
7 aprilie

Eurodeputatele PSD Corina Creţu şi Daciana Sârbu vor prezenta, miercuri, Papei Benedict al XVI-lea, un mesaj de solidaritate cu victimele cutremurului care a afectat grav oraşul italian L'Aquila. Cele două deputate europene vor pleda totodată, în cadrul audienţei de la Vatican, pentru o implicare mai pronunţată a Bisericii Catolice în revenirea la o convieţuire armonioasă între români si italieni.
 
Europarlamentarii români îşi exprimă compasiunea faţă de victimele seismului care a avut loc luni în Italia, precum şi îngrijorarea faţă de proporţiile dezastrului natural. Intre victime se află, potrivit datelor de ultimă oră ale ministerului de externe de la Bucureşti, patru români; în regiunea Abruzzo, devastată de cutremur, traieşte o comunitate de mii de români. "Este important ca în astfel de momente extrem de dureroase să fim solidari unii cu alţii. Dorim să transmitem Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea, compatrioţilor noştri din Italia şi poporului italian un mesaj de apropiere şi unire în spirit creştin şi european", au declarat doamnele Sârbu şi Creţu.

Cele două eurodeputate, împreună cu europarlamentarii PD-L Sebastian Bodu şi Marian-Jean Marinescu, vor participa la Audienţa Generală de la Vatican, după care vor fi primite de Suveranul Pontif, căruia îi vor transmite un mesaj prin care pledează pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre români şi italieni.

„Relaţiile dintre Biserica Romei şi România au o lungă şi prestigioasă istorie. Popor creştin de cultură latină, românii au văzut în Roma un izvor al propriei civilizaţii şi identităţi naţionale. România este astăzi, din nou, o ţară deplin europeană. Este un membru activ al Uniunii Europene, angajat în adâncirea proceselor de refacere a unităţii continentului nostru. Românii şi-au regăsit reflexul libertăţii de a circula şi de a-şi investi energiile creative în întreaga Europă, departe uneori de ţară. Întotdeauna totuşi, românii au dus cu ei ceea ce în ţară au avut mai scump, înainte de toate credinţa. Există astăzi în Europa sute de comunităţi religioase româneşti, centre prin care românii îşi exprimă propria identitate şi prin care îşi manifestă fidelitatea faţă de ţările gazdă. Ne amintim cu recunoştinţă faptul că majoritatea parohiilor noastre din diaspora există datorită generozităţii şi ospitalităţii Bisericii Catolice. Suntem conştienţi că, prin susţinerea dată credincioşilor români din diaspora, Biserica Romei a contribuit esenţial la reuşita adaptării concetăţenilor noştri la rigorile unui mediu social uneori nefamiliar”, se arată în mesajul care va fi transmis Papei Benedict al XVI-lea de europarlamentarii români.

Deputaţii europeni vor avea, de asemenea, întâlniri cu secretarul Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru Migranţi şi Itineranţi, monseniorul Agostino Marchetto, şi cu secretarul pentru raporturile cu celelalte state -echivalentul ministrului de externe- monseniorul Dominique Mamberti. Pe agenda discuţiilor se vor afla: situaţia românilor din Italia, aprofundarea dialogului politic bilateral, promovarea drepturilor omului, dezvoltarea dialogului culturilor şi al religiilor, relaţia dintre comunităţile româneşti din diaspora şi ospitalitatea Bisericii Catolice. Delegaţia europarlamentară va fi însoţită de Ambasadorul României pe lângă Vatican, Marius Gabriel Lazurca.

In cadrul acestor reuniuni, membrii Parlamentului European vor insista asupra condiţiei dificile a românilor din Italia, în urma valurilor repetate de acuzaţii denigratoare şi acte de ostilitate la adresa acestora. Ei vor sublinia totodată importanţa implicării Bisericii Catolice în revenirea la un climat de înţelegere reciprocă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii