Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:58 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Creţu, in cadrul dezbaterii europarlamentare cu Bill Gates "Exodul de specialisti din tarile slab dezvoltate accentueaza saracia"

ro

25 Jan, 2012 16:05 728 Marime text

Corina Creţu, in cadrul dezbaterii europarlamentare cu Bill Gates: "Exodul de specialisti din tarile slab dezvoltate accentueaza saracia"

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, si-a exprimat, ieri, in cadrul dezbaterii cu Bill Gates de la Bruxelles, îngrijorarea fata de efectele exodului de specialişti din statele in curs de dezvoltare către statele dezvoltate ale lumii. Corina Creţu a coprezidat reuniunea extraordinara dedicata schimbului de opinii cu Bill Gates, fondatorul Microsoft si principalul donator privat pentru actiuni umanitare si ajutor consacrat dezvoltării in lume.

Europarlamentarul roman a pledat, in intervenţia sa, pentru o mai strânsa cooperare intre donatorii privaţi si guvernele naţionale. "Un fenomen care a luat o amploare îngrijorătoare este exodul de creiere din statele in curs de dezvoltare spre statele dezvoltate ale lumii. In contextul social, politic si economic de astăzi, dominat de criza, este fundamentala întărirea cooperării intre donatorii privaţi si guvernele naţionale", a declarat reprezentantul PSD. Vicepreședintele Comisiei pentru Dezvoltare a subliniat, de asemenea, gravitatea lipsei experţilor in spitalele si școlile care se construiesc in statele mai puţin dezvoltate.

Corina Cretu - care a initiat anul trecut seria de dezbateri in Parlamentul European cu Bill Gates - l-a felicitat pe acesta pentru angajamentul filantropic in slujba dezvoltării globale si pentru Programul naţional Biblionet, prin care sunt dotate, in Romania, bibliotecile din mediul rural cu echipament informatic. Europarlamentarul social-democrat si-a exprimat speranţa ca acest exemplu va fi stimulativ, inclusiv pentru majorarea bugetului european consacrat dezvoltării.


Fondatorul Microsoft a evidenţiat, in cadrul dialogului, efectul pozitiv al banilor trimiși de lucrătorii din străinătate in tarile de origine asupra economiilor statelor in curs de dezvoltare. De asemenea, Bill Gates a precizat ca este necesara o mai buna corelare a formarii profesionale a lucrătorilor din statele sărace cu nevoile pieţei interne a locurilor de munca.

In cadrul dezbaterii, cel mai mare donator privat din lume a subliniat capacitatea ajutorului umanitar si pentru dezvoltare de a juca un rol esential in rezolvarea problemei sărăciei in lume. Bill Gates a subliniat si capacitatea statelor in curs de dezvoltare de a deveni, din state beneficiare, donatori, asa cum s-a intamplat in cazul Indiei. Fondatorul Microsoft a subliniat, de asemenea, importanta vaccinarii in lupta pentru prevenirea si combaterea bolilor, accentuand ca accesul egal al cetatenilor lumii la servicii publice fundamentale, precum sanatatea si educatia, reprezinta o prioritate pentru Fundatia Bill&Melinda Gates. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii