Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu a pledat la Vilnius pentru includerea aderarii României la Spatiul Schengen intre prioritățile președinției lituaniene a UE

ro

21 Jun, 2013 14:49 936 Marime text
Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a pledat, la Vilnius, pentru includerea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen intre prioritatile presedintiei lituaniene a UE, care va incepe la 1 iulie. In dialogurile cu presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, si cu premierul Algirdas Butkevicius, Corina Cretu a subliniat necesitatea identificarii unei solutii politice pentru deblocarea procesului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Schengen.
”Este incurajatoare deschiderea viitoarei presedintii a Uniunii Europene pentru includerea extinderii Spatiului Schengen intre prioritatile sale, in conditiile in care Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne a amanat, in martie, discutarea acestui subiect pana spre finalul anului. Romania are nevoie de o deblocare a procesului de aderare si de renuntarea la criteriile subiective care impiedica monitorizarea efectiva si corecta a indeplinirii conditiilor solicitate.

Aderarea la Spatiul Schengen nu mai este un proces tehnic, de aceea presedintia semestriala a UE poate si trebuie sa joace un rol activ in eliminarea piedicilor politice. M-a bucurat preocuparea presedintiei si guvernului Lituaniei pentru a actiona in acest sens, dupa ce Irlanda, in cursul mandatului sau din prima jumatate a acestui an, a ignorat acest proces atat de important pentru depasirea discriminarilor ce inca impart tarile membre ale Uniunii. Ca prim stat ex-sovietic ce va prelua conducerea rotativa a Consiliului UE, Lituania intelege sa acorde un interes sporit aprofundarii procesului de unificare europeana”, a declarat Corina Cretu.
 
Europarlamentarul PSD a participat, ieri si azi, la Vilnius, la o serie de intalniri ale conducerii Grupului Socialist din Parlamentul European cu sefa statului lituanian, Dalia Grybauskaite, cu primul-ministru Algirdas Butkeviciu, ministrul de externe, Linas Antanas Linkevicius, precum si cu reprezentantii ministerelor de Finante, Energiei, Economiei, Muncii si Sanatatii.
 
In interventiile sale, Corina Cretu a solicitat si implicarea presedintiei lituaniene a UE in asigurarea eliminarii restrictiilor impuse romanilor in privinta accesului pe piata muncii in toate statele membre, de la 1 ianuarie 2014. De asemenea, Corina Cretu a declarat, in calitate de vicepresedinte pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist, ca Lituania trebuie sa actioneze pentru aplicarea directivelor vizand accesul femeilor in conducerea companiilor si concediul maternal, menite sa contribuie la eliminarea discriminarii femeilor pe piata europeana a muncii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii