Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Ivan (PSD) Guvernul Boc aruncă pe apa sâmbetei banii europeni destinați sinistraților

ro

17 Mar, 2011 22:30 1206 Marime text
Eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, acuză Cabinetul Boc de inconștiență și atrage atenția asupra faptului că România riscă să piardă cele 25 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, destinate sprijinirii românilor afectaţi de inundațiile din anul 2010, deoarece actualul guvern nu este în stare să apere poziția României în cadrul Consiliului de Miniștri UE.

Alocarea banilor din cadrul Fondului European pentru Solidaritate se află într-un impas major, fiind amânată din cauza dezacordului existent între Comisia Parlamentului European pentru bugete și Consiliul de Miniștri, care încearcă blocarea finanțării. "Împreună cu colegii mei din Parlamentul European, facem presiuni asupra Consiliului pentru a da de urgență drumul acestei finanțări cruciale pentru sinistrați. Eu, personal, mă lupt încă din luna iulie a anului trecut și am atras atenția în mod constant asupra riscului ca țara noastră să piardă fondurile europene pentru inundații. În tot acest timp, Guvernul n-a fost în stare să-și impună punctul de vedere în cadrul Consiliului de Miniștri și să împiedice actuala situație. Pur și simplu, Guvernul Boc nu face altceva decât să arunce pe apa sâmbetei banii europeni destinați sinistraților!", a declarat Cătălin Ivan.

Ivan a explicat că impasul din prezent se datorează Consiliul de Miniștri, care propune finanțareaajutorului pentru țările care au suferit de pe urma inundațiilor, prin crearea unei așa-numite "rezerve negative". Până acum, mecanismul de alocare a funcţionat prin contribuţiile suplimentare din partea statelor membre. În prezent, guvernul Marii Britanii dorește să blocheze acest mecanism şi cere ca banii să fie obţinuţi prin realocări în interiorul Bugetului UE pe 2011. Astfel, deși României i-au fost alocate 25 de milioane de euro în urma inundaţiilor din 2010, banii riscă să nu mai ajungă la oamenii afectați.

"Ceea ce se întîmplă acum este rezultatul direct al inconștienței și al politici externe dezastroase duse de actuala putere în ultimii ani. Eforturile noastre de a forța Consiliul în vederea deblocării banilor devin inutile dacă Guvernul, la rândul său, nu luptă de partea noastră. Speranța mea este ca lucrurile să capete o turnură favorabilă la reuniunea din 30 martie între Președinția maghiară a UE, Consiliul de Miniștri și Comisia PE pentru bugete, în așa fel încât sprijinul financiar să poată fi acordat cât mai urgent oamenilor care așteaptă de aprope un an banii ce li se cuvin", a arătat Ivan, adăugând că, alături de colegii săi din grupul socialiștilor europeni, vor continua să exercite presiunile necesare rezolvării situației în favoarea sinistraților.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii