Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Albania si Bosnia si Hertegovina trebuie sa accelereze reformele necesare pentru eliminarea vizelor

ro

12 Nov, 2009 20:27 776 Marime text

Albania şi Bosnia şi Herţegovina trebuie să înregistreze progrese pentru a îndeplini condiţiile necesare pentru eliminarea vizelor Schengen de scurtă şedere

Albania şi Bosnia şi Herţegovina trebuie să accelereze reformele necesare pentru eliminarea vizelor Schengen de scurtă şedere de care vor beneficia în curând Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), Serbia şi Muntenegru, au declarat deputaţii joi în plen. Comisia Europeană va trebui să raporteze la începutul lui 2010 cu privire la progresele înregistrate de cele două ţări şi să iniţieze un dialog legat de vize cu Kosovo, au mai adăugat aceştia.

Deputaţii au reiterat că dialogul privind liberalizarea regimului vizelor plasează toate statele din Balcanii de Vest pe picior de egalitate şi este nediscriminatoriu, aplicându-se aceleaşi criterii, precum introducerea paşapoartelor biometrice şi îmbunătăţirea controlului frontierelor.

Comisia Europeană a propus eliminarea vizelor de scurtă şedere (mai puţin de trei luni) pentru FYROM, Serbia şi Muntenegru însă nu şi pentru Albania şi Bosnia şi Herţegovina, deoarece aceste state nu îndeplinesc condiţiile necesare. Membrii PE au solicitat celor două state înregistrarea de progrese, fără ca standardele comune să fie diluate. Ei au subliniat că "în perioada scursă de la evaluarea efectuată de Comisie în mai 2009, Albania şi Bosnia şi Herţegovina au continuat să facă progrese în raport cu majoritatea obiectivelor de referinţă relevante."

Includerea Albaniei şi a Bosniei în anexele I şi II

Deputaţii propun includerea Albaniei şi a Bosniei în lista ţărilor care nu necesită vize Schengen (anexa II a propunerii), cu menţiunea că exonerarea de viză va intra în vigoare doar după evaluarea întreprinsă de Comisie, pentru a asigura că statul în cauză îndeplineşte toate standardele impuse şi este în conformitate cu prevederile Tratatelor. În mod provizoriu, ambele state vor fi incluse în anexa I (state ai căror cetăţeni necesită viză).

Dialogul cu Kosovo privind  regimul de vize

Comisia ar trebui să iniţieze un dialog cu Kosovo privind regimul de vize, urmărind stabilirea unei foi de parcurs pentru facilitarea şi liberalizarea regimului vizelor similară cu cele stabilite cu alte ţări din Balcanii de Vest. În plus, procesul de liberalizare a regimului vizelor ar trebui să servească drept sistem de referinţă pentru definirea relaţiilor cu partenerii răsăriteni ai Uniunii Europene.

Raportul elaborat de Tanja Fajon (S&D, SL) a fost adoptat cu 550 voturi pentru, 51 împotrivă şi 37 de abţineri.

Background

Politica UE faţă de statele din Balcanii de Vest a fost stabilită în agenda de la Salonic, liberalizarea regimului vizelor fiind un pas spre aderarea la UE. Negocierile privind eliminarea vizelor au fost lansate în 2008, fiind impuse standarde clare ce trebuie îndeplinite, precum deţinerea paşapoartelor biometrice de către cetăţenii statelor Balcanilor de Vest pentru a putea beneficia de liberalizarea regimului vizelor.

Mai multe informaţii:
Textul adoptat va fi disponibil aici (selectaţi data 12 noiembrie):

http://www.europarl.europa.eu/activities/plenary/ta/calendar.do?language=RO

Contact:
Mădălina MIHALACHE
Biroul de Informare ale Parlamentului European in România
+40 21 4050880 (Bucureşti)
+ 33 3 881 64044 (Strasbourg)
epbucarest@europarl.europa.eu
madalina.mihalache@europarl.europa.eu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii