Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adina Valean „E nevoie de pragmatism si ambitie cu privire la infrastructura energetica UE”

ro

05 Jul, 2011 19:00 830 Marime text

Adina Valean: „E nevoie de pragmatism si ambitie cu privire la infrastructura energetica UE”

Strasbourg, 5 iulie 2011

Eurodeputata PNL Adina Valean, unul dintre raportorii Parlamentului European in domeniul infrastructurii energetice, a declarat marti, in contextul adoptarii de catre plenul PE a raportului Wagner privind „prioritatile in domeniul infrastructurii energetice ante si post 2020”, ca e nevoie de pragmatism si ambitie in acest domeniu pentru ca Uniunea Europeana sa ajunga la securitate energetica in conditii de eficienta. Valean a pledat pentru proiecte mai mici si mai eficiente, precum si pentru „project bonds” (obligatiuni de proiecte), care sa ajute finantarea investitiilor in infrastructura.

 „Nu grandomania va ajuta politica energetica a UE. Este esential sa identificam proiectele mai mici, mai putin costisitoare, dar eficiente, care pot crea un avantaj imediat”, a afirmat deputata europeana, considerand ca o asemenea viziune e importanta strategic si in Romania, in conditiile intarzierii unor proiecte majore precum Nabucco. „Nu numai proiectele mari de infrastructura ar trebui sprijinite ci si cele mai mici dar care au o valoare adaugata mare si care pot fi realizate rapid”, se arata intr-unul din amendamentele Adinei Valean.

Finantarea ramane problema-cheie in ceea ce priveste proiectele de infrastructura, in opinia Adinei Valean, ea propunand ca "project bonds (obligatiunile de proiecte) UE sa devina un instrument financiar cheie pentru investitiile in infrastructura energetica europeana, ajutand companiile private sa atraga capital de pe piata de la investitori”. Vicepresedinta Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) a facut in context un apel la Comisia Europeana sa vina rapid  cu o propunere legislativa vizand aceste obligatiuni.

Adina Valean a organizat in luna iunie doua audieri pe tema infrastructurii energetice europene, in cadrul ALDE. La evenimente au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Europene pentru Investitii si ai Autoritatilor Nationale de Reglementare, membri ai Parlamentului European, precum si reprezentanti ai companiilor interesate de investitii in infrastructura.
Pentru detalii privind raportul Wagner puteti accesa textul aici .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii