Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:08 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mare Nostrum organizeaza a 13-a editie a Zilei Internationale a Marii Negre

ro

26 Oct, 2009 19:39 1150 Marime text

Constanţa, 26.10.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Mare Nostrum organizează a 13-a ediţie a Zilei Internaţionale a Mării Negre

În perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2009, Mare Nostrum organizează Ziua Internaţională a Mării Negre. Aflat la cea de-a 13 ediţie, evenimentul îşi propune să responsabilizeze autorităţile locale, naţionale, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi simpli constănţeni printr-o serie de acţiuni specifice: Coastwatch, Licitaţia de Angajamente „Piaţa de Peşte”, Concursul Naţional pentru Presa Scrisă, Concursul Naţional de Fotografie de Mediu şi evenimentul în aer liber  „Hai la mare, să mai faci o reciclare!”

Coastwach a ajuns la ediţia a XIV-a

Desfăşurată în perioada 01-18 octombrie, activitatea de Coastwatch a mobilizat peste 300 de elevi şi 45 cadre didactice, care au contorizat deşeurile de pe litoralul românesc. Coastwatch este un proiect european iniţiat în Irlanda, în anul 1987. Scopul acestuia este de a evalua cu ajutorul tinerilor voluntari problemele cu care se confruntă zonele costiere europene. În principal, este analizat impactul antropic, punându-se accent pe inventarierea numerică a deşeurilor prezente pe plajă.

A doua ediţie pentru Licitaţia „Piaţa de Peşte”

Licitaţia „Piaţa de Peşte” se află la cea de-a doua ediţie. Evenimentul se va desfăşura în cadrul Hotelului Ibis, pe data de 30.10.2009, începând cu ora 10.00  şi va reuni reprezentanţi au autorităţilor locale şi centrale, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi jurnalişti, care vor licita pentru schimbarea viitorului Mării Negre. Noutatea acestei ediţii o constituie faptul că participanţii vor elabora şi semna declaraţii proprii de angajament. Aceste declaraţii trebuie să conţină promisiuni, puse în slujba Mării Negre. Ele intră în vigoare odată cu semnarea lor şi au ca termen de aplicabilitate 365 de zile din momentul în care au fost rostite.
Obiectele licitate în cadrul „Pieţei de Peşte”  nu  vor fi  specii propriu-zise de peşti, ci deşeuri frumos ambalate, o mică parte dintre cele 17.000 de kg de deşeuri pe care turiştii şi constănţenii le „uită” pe plajă, în fiecare sezon estival.

Jurnaliştii şi fotografii, premiaţi în cadrul ZIMN

Concursul Naţional pentru Presa Scrisă şi Concursul Naţional de Fotografie de Mediu s-au desfăşurat în perioada 03.09.2009-16.10.2009, perioadă în care doritorii au putut trimite materialele lor de presă, respectiv fotografiile, pentru a putea fi jurizate. Peste 50 de materiale de presă şi 200 de fotografii au intrat în cursa pentru premiile Mare Nostrum.  Câştigătorii vor fi premiaţi pe data de 31.10.2009, ora 10.00, în cadrul Bibliotecii Judeţene „I.N.Roman” Constanţa.

Mobilizare generală pentru evenimentul „Hai la mare, să mai faci o reciclare!”

Pe data de 1 noiembrie, începând cu ora 11.00, toţi constănţenii sunt aşteptaţi în Parcul Gară, pentru a lua parte la evenimentul: „Hai la mare, să mai faci o reciclare!” Acţiunea are ca scop mobilizarea constănţenilor  şi informarea acestora cu privire la colectarea selectivă şi reciclarea corectă a PET-urilor. Cu această ocazie, va fi desenat un contur al Mării Negre, care va fi umplut cu PET-urile aduse de constănţeni.
„Aşteptăm toţi constănţenii în Parcul de la Gară, pe data de 1 noiembrie, cu PET-urile de care dispun. Fiecare PET adus valorează un bilet la tombola „Hai la mare, să mai faci o reciclare”. Pentru 5 PET-uri, constănţenii primesc pe loc un cadou din partea organizatorilor. La finalul evenimentului, simbolica Mare Neagră va fi eliberată de PET-uri, pentru a le arăta constănţenilor că locul deşeurilor nu este în mare. Prin acest eveniment, vrem să le amintim constănţenilor că acţiunile lor au un impact major asupra Mării Negre, chiar şi în extra sezon”, a declarat MIHAELA CÂNDEA, director executiv Mare Nostrum.
Tot în cadrul acestei acţiuni, Mare Nostrum va amplasa panouri pe care constănţenii îşi vor scrie declaraţiile lor de angajament pentru Marea Neagră.  Alături de mesajele constănţenilor, vor fi şi mesaje ale jurnaliştilor, personalităţilor publice naţionale. Unul dintre aceste mesaje îî aparţine lui Ramon Cotizo, jurnalist: “Vreau să îmi fac vacanţa pe malul românesc al Mării Negre. Îmi e dor să revin  la Marea Neagră, pentru că de 6 ani de zile nu am mai fost să o vizitez. Nu mai vreau să o admir de la vecinii bulgari! Promit că în 2010 ne vedem la Marea Neagră, mai curaţi!”

Un eveniment realizat cu susţinerea financiară a PETROM, VODAFONE şi COCA COLA HELLENIC. Parteneri: DADL, Clubul de Mediu „Marea Neagră”, Cuget Liber, Radio Sky, Happyfish.ro, Greenchannel.ro, fotografa.ro , PowerMedia, Telisso.

Contact:
Ramona Crângaşu
Responsabil Relaţii Publice
ONG Mare Nostrum

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii