Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnarea contractului intre SC ENERGONUCLEAR SA si Atomic Energy of Canada Limited

ro

09 Feb, 2010 17:54 2156 Marime text

Semnarea contractului intre SC ENERGONUCLEAR SA si Atomic Energy of Canada Limited – un pas important in derularea proiectului de investitii al unitatilor 3 si 4 de la cernavoda

Bucureşti, 8 februarie 2010 —SC EnergoNuclear S.A. şi Atomic Energy of Canada Limited (AECL) anunta semnarea unui contract important pentru derularea proiectului de investitii al unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, aflat in prezent in faza de pre-proiect.  
Contractul are ca obiect furnizarea de servicii de consultanta in domeniul securitatii nucleare si ingineriei necesare definirii finale a Proiectului CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4 si vizeaza printre altele activitati din domenii precum proiectare, autorizare, evaluarea conditiei infrastructurii pre-existente si conditii de siguranta.

Cooperarea dintre Romania si Canada este una de traditie in domeniul energiei nucleare, unitatile 1 si 2 de la Cernavoda functionand pe baza de proiect CANDU 600. Continuarea cooperarii dintre EnergoNuclear si AECL reprezinta o reconfirmare a preocuparii pentru performanta si securitate, Unitatile 1 si 2 fiind, in acest sens, dovada si motivatia pentru dezvoltarea de investitii intr-un domeniu prioritar respectand aceleasi creiterii de siguranta si incredere.
Tehnologia canadiană CANDU a contribuit la dezvoltarea unei industrii nucleare sănătoase în România şi s-a dovedit a fi un important atu economic pentru ţară. Tehnologia CANDU sprijină de asemenea independenta energetica, întrucât atat combustibilul nuclear cat şi apa grea sunt produse in România.

 “Acest contract este un pas semnificativ înainte în vederea finalizării unităţilor 3 şi 4” a declarat Dan Ionescu, director general al EnergoNuclear S.A.  “Unităţile 1 şi 2, in functiune din 1996, respectiv 2007, furnizează deja 20% din alimentarea cu energie electrica a României şi aduc beneficii economice importante, locuri de muncă de inalta calificare şi au generat alte oportunăţi de afaceri. Odată finalizate, cele două noi unităţi vor spori considerabil potenţialul nostru energetic nuclear, şi vor asigura noi oportunităţi economice şi de ocupare a forţei de muncă în regiune”.
 “AECL este prezenta în România încă de la începutul anilor ‘80 şi a avut o contribuţie fundamentală în dezvoltarea infrastructurii nucleare pe piaţa românească. Suntem încântaţi să lucrăm cu EnergoNuclear pentru a consolida capacităţile nucleare ale României”, a declarat Hugh MacDiarmid, Preşedinte şi CEO al AECL. “Reactorul CANDU 6 pe care îl deţinem este cel mai performant reactor din lume, cu un factor de capacitate pe parcursul vieţii utile de 90%. Credem că aceasta performanţă va fi confirmata si de unităţile 3 şi 4.”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii