Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNE Cernavoda in topul centralelor nucleare din lume

ro

05 Mar, 2010 20:42 3273 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

CNE Cernavoda in topul centralelor nucleare din lume

SN Nuclearelectrica SA anunta repornirea Unitatii 2 a CNE Cernavoda, conectarea la Sistemul Energetic National realizandu-se la data de 4 martie 2010, ora 22:00.
Repornirea s-a desfasurat conform procedurilor centralei, fara evenimente de securitate nucleara si de mediu.
Rezultatele obtinute de CNE Cernavoda in anul 2009 au consacrat centrala in randul celor mai performante centrale nucleare din lume. Astfel, protrivit statisticilor publicate de catre McGraw Hill Companies in revista Platts Nucleonics din luna februarie 2010, Unitatea 1 – CNE Cernavoda a ocupat in anul 2009 pozitia 1 in topul centralelor CANDU din lume, cu un factor mediu de capacitate de 100,1%. De asemenea, acest factor de capacitate realizat in anul 2009 a plasat Unitatea 1 a CNE Cernavoda pe locul 12 din numarul total de 436 reactoare nucleare in exploatare.
Anul 2009 este al trilea an consecutiv in care CNE Cernavoda obtine rezultate remarcabile, inregistrand un factor de capacitate de peste 90%. Aceeasi publicatie situeaza Unitatea 1 pe locul 34 in lume in ceea ce priveste rezultatele ultimilor trei ani, cu un factor de capacitate mediu de 93,65%.
In anul 2009, CNE Cernavoda cu cele doua unitati in operare a livrat o cantitate de 10.819.832 MWh in Sistemul Energetic National, asigurand astfel aproximativ 18% din consumul national de electricitate.
Unitatea 2 de la CNE Cernavoda urmareste indeaproape performantele Unitatii 1, inregistrand in anul 2009 un factor de capacitate de 90,6% si un factor mediu pe ultimii doi ani de 93,8%.
Aceste rezultate s-au obtinut in conditii de protectie pentru populatie, mediu si personal. Astfel, nu s-a inregistrat nici un fenomen de deversare in mediu de substante periculoase, niciun accident de munca in ultimii trei ani, iar doza colectiva inregistrata in 2009 la CNE Cernavoda se situeaza considerabil sub valorile medii multianuale inregistrate la nivel mondial pentru centralele de acelasi tip.
Emisiile radioactive in mediu de la cele doua unitati au fost in anul 2009 sub 4% din valoarea autorizata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitiatilor Nucleare.
De-a lungul intregului proces de producere a energiei nucleare, CNE Cernavoda aplica o politica de transparenta si deschidere catre public, prin comunicarea constanta a rezultatelor obtinute, a rapoartelor de monitorizare a mediului si a investitiilor menite sa creasca performanta si securitatea nucleara.
Aceste rezultate deosebite se datoreaza performantelor manageriale, lucrului in echipa si bunei pregatiri a personalului, a vastei experiente de operare si rigurozitatii in respectarea standardelor de seucritate nucleara si eficienta economica. CNE Cernavoda reprezinta un model de eficienta economica coroborata cu mentinerea unui inalt standard in protectia mediului si a populatiei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii