Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia Dragobete – Sarbatoare Traditionala Romaneasca

ro

22 Feb, 2010 18:40 8291 Marime text

muzeufeb.jpgMuzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia şi Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu: Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Constanţa, Clubul Artelor „Solteris" din Mangalia, Teatrul „Talimar" din Mangalia şi Colegiul Economic Mangalia, organizează miercuri, 24 februarie 2010, ora 13.00, la sediul muzeului callatian, o activitate cultural-ştiinţifică dedicată Zilei lui Dragobete.

Referitor la evenimentul organizat, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări: „Am hotărât organizarea acestei activităţi, de punere în valoare a tradiţiilor noastre româneşti, ca urmare a discuţiilor purtate cu prietenii şi colaboratorii noştri de la Clubul Artelor „Solteris" din Mangalia. Vorbeam despre faptul că se acordă o mare atenţie unei sărbători importate din Occident, în timp ce aceeaşi sărbătoare românească abia dacă era amintită. Am considerat că avem datoria morală, dar şi un bun prilej, ca în ziua de 24 februarie să marcăm Ziua lui Dragobete. Conform legendei, Dragobete este un personaj mitologic al românilor ce oficia nunta tuturor animalelor în cer, la începutul fiecărei primăveri. Dragobete este similar lui Eros la vechii greci şi lui Cupidon la romani. El este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeş şi iubăreţ. Tradiţiile au dat naştere unor sărbători specifice românilor din zona Dunării. Ziua de 24 februarie este considerată a fi momentul în care începe anul agricol, este ziua în care natura revine la viaţă, iar păsările îşi caută cuiburi. În ziua de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să dureze tot anul, precum cea a păsărilor, care, se spune, că se logodesc în ziua de 24 februarie. Dragobete mai este considerat a fi şi un zeu al bunei dispoziţii, motiv pentru care se organizează petreceri de ziua lui."

Despre toate acestea va vorbi, pe larg, muzeograf Iuliana Grumăzescu de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti. Vor mai avea scurte intervenţii: Liliana Vioiu şi dr. Ion Pâslaru, muzeografi la Muzeul „Callatis", precum şi elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonaţi de prof. Anişoara Teodorescu şi prof. Ibolya Negoiţă. Şi-au anunţat participarea la activitate învăţătorii Mihaela Matei şi Mariana Neacşu, împreună cu elevii claselor a IV-a B şi a IV-a C de la Şcoala generală nr. 1 Mangalia.

În cadrul evenimentului se va derula şi un deosebit recital de muzică şi poezie, susţinut de poetul şi scriitorul Marius Robert Dincă şi cantautorul şi pictorul Gabriel Tora, membri ai Clubului Artelor „Solteris" din Mangalia. Activitatea cultural-ştiinţifică se va încheia cu vernisajul unei expoziţii de pictură dedicată Zilei lui Dragobete, al cărei autor este Gabriel Tora.

Sunt invitaţi la muzeul callatian toţi cei interesaţi de tradiţiile şi obiceiurile româneşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Koko 22 Feb, 2010 22:01 Bah , Dragobere ? Numai la mici si bere va e gandu portocaliilor !
  • Dragobete 22 Feb, 2010 21:59 Cine a scris articolul si are chef de glume?Putin respect pentru articol, sau Baseasca a molipsit Romania? Sau Base a dat un danf de bere si acum Dragobete din titlu s-a trabsformat in Dragobere? Profesionistilor ! Ziaristilor !